LITTERATUR-HISTORIEN ENLIGT ÅK9

Välkomna till en resa genom litteraturhistorien. 

Sök i
 
litteraturhistorien

REALISM

© 2017.  Referera gärna,
men glöm inte källhänvisa!

OM PERIODEN

Efter romantiken så växte realismen fram. Under denna epok

ville man beskriva världen som den egentligen var.

Under tiden runt 1830- 1900 talet pågick realismen.

Denna tid var också tiden för den industriella revolutionen.

Den industriella revolutionen betyder mycket för det moderna samhället. Under den här tiden så uppfanns bl.a dynamiten av Alfred Nobel år 1886, ångmaskinen förbättrades av James Watt vilket var bra för det industrialiserade samhället och Thomas Edison uppfann glödlampan mellan år 1878-1879. Heinrich Hertz uppfann radion 1888, Henry Ford uppfann T-Forden som satte världen i hjul. Uppfinnaren Josephs Nicephore uppfann kameran 1826.

 

Många människor som bodde på landet började urbanisera sig till de större städerna såsom Stockholm och Göteborg. Detta är på grund av att både Stockholm och Göteborg att det ligger bredvid vatten och under industriella revolutionen så började människor bygga vägar etc saker som hjälpte det dåvarande samhället och det nuvarande samhällets dåtid.

 

På 1860-talet var det extremt många svenskar som emigrerade från Sverige främst till Amerika.

 

Men under realismen i Sverige så var inte allting dåligt, under år 1842 bestämdes det att unga barn fick börja gå i folkskolan. Det ledde till att yngre barn lärde sig mer och behövde inte jobba i gruvor etc lika mycket.

 

Under realismen så slutade  många människor tro på sina religioner och började förlita sig mer på vetenskapliga teorier. Människor runt om i världen började fokusera mer på politik och samhällsfrågor. Karl Marx kom ut med boken “Det kommunistiska manifestet”. Vilket också var startskottet för socialistiska samhället (som snart skulle bli en stor ideologi ).

Detta är hur det såg ut i världen under realismen

Denna tids topplista!

MEDLEMMAR I
DENNA GRUPP:

TYRA, JESSICA
& AMANDA E

1. DJUNGELBOKEN-
KIPLING

2.Oliver twist -
Dickens

3.SvindlanDe höjder-

BRONTÈ
 

FILM

Denna bild symboliserar industriella revolutionen
då man “gräver upp teknologin”.

HISTORISK INSTAGRAM

KÄLLOR

lärdig.nu , studi.se , SO- lärare

Rudyard Kipling - Djungelboken /  Djungelboken - wikipedia / NE - realismen / Djungelboken - Rudyard Kipling

 

Charles Dickens- Oliwer Twist / Lär dig.nu / Historiesajten

Emily Brontë- Svindlande höjder  / Mimersbrunn.se / wikipedia / Emily Brontë

OM LITTERATUREN

Realismen pågick under år 1830 - 1900. Däremellan hände det en hel del,
men vi ska fokusera på litteraturen. Epoken kallas realismen just för att litteraturen
var realistisk, verklighetstrogen och baserad på vetenskap. Fantasin och kreativiteten
existerade inte under realismen, eller förekom väldigt sällan. Man kan säga att
skönlitteraturen som författades under den tiden inte var speciellt skön. Den kan lätt
uppfattas som stel, men det skrevs faktiskt ett par mästerverk. Ett exempel är succen Oliver Twist som skrevs av den framgångsrika roman författaren Charles Dickens. Boken har även filmatiserats och den första filmen utgavs år 1948.

 

Djungelboken

Djungelboken, (som kanske inte är så realistisk) originaltitel “The Jungle Book”, skriven av Rudyard Kipling, Storbritannien, är kanske ett av de största mästerverken någonsin. Den första boken utgavs 1894 och andra boken året efter 1895. Boken har filmatiserats ett flertal gånger, och gjort succé världen över. Den absolut första filmen utgavs 1942 och var inte animerad.  Walt Disney utgav den första animerade versionen av filmen 1967 i USA och den tog världen med storm, det har även gjorts en mer modern version som hade premiär 13 april, 2016, i Sverige. Det har totalt gjorts fyra filmer och i stundens hetta är produktionen i full gång av ytterligare en djungelboken film som kommer att ta sin plats i filmvärlden under 2018. Djungelboken som utspelar sig i Indiens djungel handlar mestadels om “människovalpen” Mowgli, vars föräldrar den onda tigern Shere Khan har försökt döda. Pantern Bagheera hittar Mowgli ensam i djungeln och tar med den lilla “människovalpen” till en flock vargar som precis har fått en ny kull ungar och de “adopterar” honom. Han lever sedan sitt liv i djungeln tillsammans med björnen Baloo, pantern Bagheera och vargflocken han adopterades av.

”Stödd mot en låg gren stod mitt framför honom ett naket brunfärgat litet barn som nätt och jämt kunde gå. En så mjuk och knubbig liten varelse hade väl aldrig förr kommit traskande om natten till en vargs håla. Han såg Vargfar i ansiktet och skrattade.”

 

Oliver Twist

Succen Oliver Twist som skrevs av författaren Charles Dickens, är en mycket viktig del inom litteraturhistorien under realismen.  Charles Dickens är en realist och skrev nämligen om hur samhället skildrare sig under denna tid, då industriella revolutionen satte fart. Boken är en typiskt bok från realismen då den skrevs i ett objektivt perspektiv.

Hans bok har en viss grund på hans upplevelser och värderingar om hur samhället såg ut då boken innehåller händelser som speglade den realistiska samhället. Med två utdrag från boken kan vi se hur orättvist och skildrat livet kunde vara på den tiden. Hur samhällsklasser var något som betydde mycket och det man främst la vikt på. I boken kan man se hur Oliver Twist blir dömd redan som barn då han är fattig och föräldralös.

 

“Oliver skrek med sina lungors fulla kraft. Om han hade vetat att han var fader- och moderlös, prisgiven åt fattigvårdsstyrelsens och dess sysslomans omvårdnad, hade han kanske skrikit ännu högre. “

 

“Insvept i den filt som hittills varit hans ende hölje, kunde han varit barn till en adelsman eller en tiggare- ingen skulle ha kunnat avgöra hans rätta plats i samhället. Men nu, när han sveptes in i en gammal bomullsklänning, som gulnat i tjänsten, hade han fått märke och etikett och blivit ställd på plats: ett barn som kommunen fick ta hand om, ett föräldralös barnhusbarn, en ödmjuk, halv svulten arbetsträl, som skulle bli knuffad och slagen genom livet, föraktad av alla och beklagad av ingen.” (Båda från sida 6 ur boken)

 

Charles Dickens hade själv en svår barndom då han växte upp hos en fattig familj och fick knappt någon utbildning. Hans pappa hamnade i fängelse för obetalda räkningar. Charles arbetade som barn i en skokrämsfabrik tills han blev skrivare i ett advokatkontor.

Att Charles själv hade arbetat som ung var inget ovanligt då barnarbete var vanligt under denna tid. Barnarbete förekom mycket i boken Oliver Twist.

 

“Nästa morgon klistrade man upp ett tillkännagivande på grinden, och i detta utlovades en belöning på fem pund till den som ville befria kommunnen från Oliver Twist. Med andra ord: man erbjöd Oliver Twist för fem pund till den som behövde en lärling i hantverk eller handel.” (Sida 16 i boken)

 

Svindlande höjder

Emily Brontë föddes 1818 i storbritannien. Hon växte upp med sina fyra äldre syskon Maria, Elisabeth, Charlotte, Branwell och lillasyster Anne. Charlotte skrev en bok som heter Jane eyre och  som inte blev lika känd som Emilys bok Svindlande höjder.

Svindlande höjder är världslitteraturens största kärleksroman av Emily Brontë. En kärleksroman som förknippas med romantiken men också realismen då det är en realistisk kärlekshistoria. Den handlar kortfattat om ett tragisk kärleksförhållande mellan Catherine Earnshaw och Heathcliff. Man får bland annat följa med i hushållerskans tankar då hon berättar vad som har hänt tidigare. Om barndomen för huvudpersonerna och hur det kom sig att de träffades.

Svindlande höjder beskriver 1800-talets (realismens) samhällsklasser.

Boken kom ut 1847, och året därefter gick Emily bort vid 30 års ålder med romanen kvarlämnad. Boken ansågs vara för orealistisk från början, men sedan vände olyckan och boken kom att bli den populäraste och viktigaste av alla inom litteraturhistorien. Bokens struktur är lite annorlunda eftersom att den är subjektiv, då man får veta huvudpersonens (författarens) tankar och värderingar, ett personligt skrivsätt. Vilket inte var så populärt under realismen. Det skrivsättet som uppskattades var det objektiva skrivsättet, med personligt perspektiv och på ett opartiskt sätt.

 

Sammanfattningsvis var realismen en bra epok för litteraturen att blomstra.

© 2017.  Referera gärna,
men glöm inte källhänvisa!