Reflektion: Böcker i skolbiblioteket


Cirkeln, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Står under ungdoms- och vuxenböcker hylla "S".

Cirkelns huvudkaraktärer går i gymnasiet i den lilla staden Engelsfors. Ingen av dem känner varandra, de tillhör väldigt olika sociala grupper. Så, en natt, förändras allt. Det visar sig att de är häxor, och inte vilka häxor som helst, utan häxorna som enligt en profetsia ska rädda världen.

Cirkeln är första boken i en triologi. De två uppföljarna heter Eld och Nyckeln och finns också på biblioteket. Boken är intressant, trots att den berättar en historia som man antagligen har hört förut så lyckas författarna få en att fortsätta vilja läsa. Att boken berättas ur de unga häxornas perspektiv och låter dem berätta historien gör det mycket enkelt att ta till sig den. Rekommenderas för personer över 12 år.

Ingo, Helen Dunmore. Serien står lite utspritt, men första boken borde gå att hitta under "D" för yngre barn. Ingo är en berättelse om en flicka som bor med sin familj vid havet. Hennes pappa är borta - drunknad, säger man - men hon vägrar tro på det. Hon vet att han finns där ute. Att havet har honom. Boken följer Sapphire, som flickan heter, när hon upptäcker en helt annan värld i jakten på sin pappa. Hon hittar världen under ytan. Ingo är första delen i en serie på tre. De två följande böckerna heter Tidvatten och Djupet. Hela serien är väldigt drömsk, vacker på något stätt. Man känner sig hemma i Sapphires värld, och hela boken är väldigt spännande. Rekommenderas för personer över 8 år.

Skämmerskans Dotter, Lene Kaaberbøl. Står under K för yngre barn. Den här boken handlar om Dina. När hon tittar i någons ögon ser hon allt de skäms för. Det är en gåva som hon har ärvt från sin mor, men i Dinas liv blir den snarare en förbannelse. Det är en bok om drakar och äventyr, lite medeltidstema i den form som ofta finns i fantasyböcker. Personligen minns jag boken som lite läskig, vilket kan vara ett plus om man gillar smått obehagliga böcker. Rekommenderas för personer över 8 år.

Smaragdernas bok, John Stephens. Finns under "S" för yngre barn. Det är första boken i en triologi, och i alla fall den andra delen finns på skolbiblioteket. Boken handlar om tre syskon som har bott på barnhem i stora delar av sina liv. Deras liv förändras av tre magiska böcker, Trolldomens tre skrifter, som de kallas. En av böckerna tillåter dem att resa i tiden, vilket ställer till med stora problem. Serien berättar om syskonrelationer, äventyr och magi och är definitivt läsvärda. Rekommenderas från 8 år.

Clockwork Angel, Cassandra Clare. Finns under böcker på engelska. Clockwork Angel utspelar sig i London på 1800-talet i en värld där vanliga människor kallas för mondäner - mundanes - och övernaturliga varelser existerar. Vampyrer och varulvar går på gatorna, besvärjare och demoner existerar likaså. För att kontrollera det övernaturliga finns Shadowhunters, eller som de kallas på svenska, Skuggjägare. Man får följa några av dessa skuggjägare när en mekanisk armé hotar London och dess invånare. Och allt verkar kretsa kring Tessa Gray, flickan som för bara några månader sedan hade ett normalt liv på andra sidan Atlanten. Jag rekommenderar den här boken varmt. Den är första boken i en triologi, som i sin tur är en del av en större bokserie med sex böcker. Man behöver dock inte ha läst den serien för att kunna läsa och förstå Clockwork Angel. Det är magi blandat med humor och seriösa teman som gör bokserien väldigt intressant. Rekommenderas för personer över 12 år, då den är på engelska och innehåller en del svåra ord.

Lydias hemlighet, Finn Zetterholm. Står under "Z" på avdelningen för ungdoms- och vuxenböcker. Lyda upptäcker en dag att hon kan färdas i tiden genom att röra vid tavlor. Det blir ett problem, att umgås med världskända konstnärer i en tid så långt borta från en egen. Samtidigt som boken är otroligt spännande är den även lärorik - man får höra en massa om konstnärer och hur det var där de levde. Den här boken har en uppföljare, Lydia och tigerns gåta, som är bra men inte fullt lika bra som den första. Det är en väldigt intressant bok och jag rekommenderar den starkt. Rekommenderas för personer över 10 år.

#böcker #märta #reflektion #cirkeln #clockwork #skolbiblioteket #häxor #rekommendationer #skämmerskansdotter #smaragdernasbok #Lydiashemlighet #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.