Debatt: Musiken är viktigare än Du tror!


Musik är en stor del av många ungdomars liv. Den har en otroligt stor påverkan på människor, större än många tror. Musik kan påverka humör, tankar, åsikter och faktiskt ändra våra känslor. Framför allt kan det hjälpa många barn och ungdomar genom svåra upplevelser eller perioder. Musik kan betyda allt för vissa människor. Viss musik kan starkt störa vår koncentration, medan annan musik kan göra det lättare för oss att fokusera på till exempel skolarbete. Musik tas konstigt nog inte på så stort allvar på skolor, trots att man vet att det är viktigare än många kan beskriva. För att ta reda på hur viktig musiken är, har jag nu frågat fyra ungdomar vad de gillar för musik och vilken deras favoritartist är.

Tyra, 13 år, lyssnar mest på musik från 60-, 70- och 80-talen, bland annat Alphaville, Guns’n Roses, Roxette, Midnight Oil och Elliott Smith. “Förr handlade det mer om musiken i sig, men nu är det bara artistens utseende som spelar roll.” säger Tyra. Hon menar att gammal musik är bättre än musiken idag, eftersom det var själva musiken som låg i fokus på 60- till 90-talet.

Axel, 13 år, lyssnar oftast på instrumental musik. Då det är instrumenten som står i fokus och musiken behöver inte ens innehålla någon form utav sång.”Det som jag gillar är att musiken är udda och speciell.”säger han. Axel har ingen speciell favoritartist.

Simon, 13 år, lyssnar mest på Avicii som är en svensk diskjockey och remixare. Precis som många andra i hans ålder gillar han snabb pop-musik. Moderna och populära låtar står högst upp på listan.

Matilda, 13, lyssnar på reggae, rock, jazz och mycket musik från 60- och 70-talen. Hennes favoritartister är framför allt Bob Marley och The Beatles. Ny pop-musik är ingenting för Matilda, och hon väljer helst annan musik.

Det är en fantastisk känsla när artisten man tycker så mycket om släpper ny musik. Vissa kända människor glömmer bort att de är förebilder för många miljoner barn och ungdomar. De behöver ta ett enormt ansvar för folk som ser upp till dem, vilket de inte gör om de till exempel skriver texter till låtar som har rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Barn vill vara som dem de älskar och kopierar vad personen säger eller gör. De kan få helt fel uppfattning av någonting om deras favoritartister gör något sådant. Många superstjärnor förstår det stora ansvaret och gör därför låtar med bra tydliga budskap om bland annat att alla är lika mycket värda.

Musiken bland ungdomar är mycket mer utspridd än många tror, och det är inte bara den moderna pop-musiken som är populär. Vi ser att ungdomarna gillar allt mellan remixer och gammal reggae, men det beror helt på vem personen är. Många som gillar en viss musikstil uttrycker sig genom till exempel sina kläder. Med hjälp av musik kan man känna och uttrycka vem man är, vem man vill vara, vad man tror på och vad man tycker är kul. Jag tror att både sorglig och lycklig musik hjälper oss att släppa ut våra känslor. Det är som ett helt eget språk, ett språk som alla förstår. Vi ska vara glada att vi har något som kan väcka så många känslor. Musik är ett under som inte alltid går att beskriva.

Rektor Anders Bjur tycker absolut att musik och andra estetiska ämnen är mycket viktiga i skolan. För att lära sig saker krävs det motivation, förståelse och skaparkraft. Förutsättningarna för kulturskolorna har försämrats, lärarutbildningen till kulturskolor har lagts ned och för många barn är köerna långa och avgifterna höga när man vill lära sig spela ett instrument. Boston Arts Academy som ligger i Boston, USA, är en skola som ligger väldigt långt fram när det gäller att kombinera praktiska och estetiska ämnen. Där låter de eleverna testa sig fram genom att använda sig av musik och bild till att bland annat lära sig svårare matematik. Man kan lära sig glosor och komma ihåg saker lättare med hjälp av musik. Det är även lättare att lära sig att räkna problemlösning med hjälp av bilder och teckningar. Efter att ha pratat med Anders förstår jag att han vill göra det som krävs för att göra musik till en större del av skolarbetet. Därför är det jättebra om eleverna säger till om de får en idé om hur man kan göra för att kombinera praktiska och estetiska ämnen mer på Sofielundsskolan.

#Debatt #musik #estik

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.