Insändare: Få betyg senare


I Sverige idag ges elevers betyg från årskurs 6 och många anser att betygen ska ges redan från årskurs 4.

Jag tycker att man ska få betyg i högstadiet i årskurs 7. För det första är barnen äldre och börjar tänka på ett annat sätt, samt att man börjar i högstadiet och då har man svårare uppgifter och är tillräckligt gammal för att ta det ansvaret. Jag tror att ifall man fick betyg i årskurs 7 skulle det bli lättare. Lättare än om man fortsätter få det i årskurs 6. För det andra så räknas ju knappt det man göra i årskurs 6. Det är i 9an man ska kämpa för att samla ihop tillräckligt med poäng för att kunna börja på gymnasiet, och om det är så att man bara har betyg i 6an för att kunna se hur eleverna jobbar och tänker så tycker jag att man lika gärna kan använda sig av matriser.

I 6an tycker jag att man egentligen är alldeles för liten för att ta ett så stort ansvar att ha betyg och alltid tänka på hur man jobbar och vad man gör.

Jag tror att tidigare betyg gör att man måste plugga mer, och det blir för mycket press och för mycket att tänka på, och om man pluggar för mycket blir man trött och orkar inte göra saker, som leder till att man ligger i sängen hela dagarna och inte gör något alls. Jag tycker att barn bekymrar sig för mycket om prov och att dom hela tiden måste vara bäst och om dom inte är bäst så ger dom upp och så slutar det med att dom får dåliga betyg som man helst inte vill ha. Jag säger inte att det händer alla, men jag tror att många barn får uppleva det.

Annars tycker jag att man ska ta hjälp av sina föräldrar med allt plugg och försöka dela upp allt, och inte glömma att man inte behöver vara bäst utan bara klara det man ska och inte jämföra sig med alla andra.

Jag hoppas att skolverket och regeringen kommer att överväga att ändra på när man ska få betyg och att dom kommer försöka tänka på hur barnen har det.

#insändare #betyg #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.