Intervju med elev: Stephanie - "Träffade konstnären själv"


Stephanie, 14 år gammal, går på Sofielundsskolan i klass 8A. Under Elevens val-dagarna valde hon att gå på museum, och på det fotografiska museet träffade hon på konstnären och fotografen Ewa Stackelberg.

- Det var faktiskt väldigt roligt att träffa henne, säger Stephanie. Hon säger att det var roligt att träffa konstnären och få prata lite.

- Vi pratade om hennes konst, till exempel var det en bild på hennes mamma och pappa som nu är döda som var väldigt fin.

Stephanie och resten av gruppen gick omkring på museet när en flicka i årskursen under lade märke till att Ewa Stackelberg satt och blev intervjuad. Hon började gå runt och titta lite på hennes tavlor, och till slut upptäckte Ewa henne och drog med henne i intervjun. Stephanie fick tillfället att ställa några frågor och prata lite med konstnären.

- Hennes konst var liksom boom, säger hon och gör vida handrörelser. Det var liksom färger på färger.

- Det speciella med hennes bilder var att hon inte använde en kamera för att sina bilder, hon använde kemikalier och ett mörkerrum.

Ewa Stackelbergs teknik kallas för fotogram. Man tar inte ett foto, utan placerar ett föremål på ytan av ett fotokänsligt material. Sedan exponerar man detta för ljus, och fantastiska bilder skapas.

- Först tyckte man inte om det - jag tyckte det såg konstigt ut. Sedan när hon förklarade hur hon tänkte och man såg det på riktigt förstod man, säger Stephanie om Ewas konst.

Hon visar mig en av hennes bilder, en cirkel i rött. Stephanie tycker att den ser ut som en brinnande jordglob, och att man efter ett tag förstår Ewas konst.

För att avsluta sitt möte med Ewa Stackelberg ber hon mannen som från början intervjuade Ewa att ta en bild av dem. Den bilden hamnar på instagram, Stephanies egna fotogalleri.

Bild från Stephanies privata instagram.

#konstär #elevensval #fotografiska #intervju

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.