Krönika: Min inspiration - Michael Jackson - Kungen av pop


Det går från person till person vilken artist man ser upp till, men för mig är valet klart. Michael Jackson är någon som förtjänar titeln som kungen av pop, men räcker det verkligen? Har han inte gjort tillräckligt mycket bra inom musiken för att bli kallad kungen av musik? Här är berättelsen om det viktigaste som hänt under Jacksons liv och om varför han är min största idol.

Michael Joseph Jackson blev under sitt liv en av de största människorna inom musiken. Han var en perfektionist och en fantastisk dansare, sångare, låtskrivare och skådespelare. Musiken han har gjort under sitt liv har inspirerat många människor världen över. Som fem år gammal började Michael 1963 i en grupp tillsammans med fyra av sina bröder. De kallade sig The Jackson 5. När Michaels föräldrar Joseph och Katherine Jackson förstod att han kunde dansa och sjunga blev han huvudsångaren i bandet. Eftersom han arbetade varje dag från att han var fem år gammal, fick han inte en barndom som andra fick. Han beskrev ofta sin barndom som en ensam och svår tid. Michael Jackson älskade att vara på scenen, han sov med lamporna på för att det påminde honom om det. På intervjuer såg han ut att vara blyg och nästan obekväm med sig själv, men något hände med honom när han uppträdde. När han kom till liv på scenen blev han en enorm superstjärna som såg ut att njuta av varje sekund.

Hans popularitet blev större och större för varje år som gick. År 1979 släppte han sitt första soloalbum Off the Wall som blev en stor succé. Snart efter det gjorde Michael ett uppträdande på Motowns 25-årsjubileum (Motown var det skivbolag Michael och hans bröder var signerade hos). Det var första gången publiken fick se hans otroliga danssteg moonwalk. Ingen hade tidigare sett något liknande och Michael Jackson var nu den som alla pratade om. Nästa album som Michael släppte var Thriller, som idag fortfarande är världens mest sålda album genom tiderna. Enligt Guinness Rekordbok har Thriller sålts i över 110 miljoner exemplar. Bad (som också är gjord av Michael Jackson) har andra platsen. Han hade som mål att varje låt skulle vara en hittlåt. Han var den första som började göra musikvideos eller kortfilmer till sin musik. Man kan säga att det var Michael Jackson som uppfann de musikvideos vi ser idag. Han ville visa sina fans saker som ingen hade sett tidigare, och det lyckades han med. Billie Jean var den första musikvideon gjord av en mörkhyad artist som visades på MTV, och Scream är den dyraste musikvideon som någonsin gjorts. Han åkte på turné runt om i hela världen och blev under 80-talet den populäraste artisten bland barn, ungdomar och vuxna. Han fortsatte att slå rekord och hann vara med i Guinness Rekordbok 12 gånger.

Michael Jackson hade ett starkt budskap, att man ska hjälpa världen, djuren, naturen och barn. Låttexterna kan få människor att tänka annorlunda om saker och vilja hjälpa. Han tyckte att barn såg saker på ett mycket bättre sätt än vuxna. Jag tror att han ville vara lite som ett barn själv, eftersom det var sättet ett barn såg på saker som fascinerade honom mest i livet. Under sitt liv gav han en extremt stor summa pengar till välgörenhet och besökte många barnsjukhus. “If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.” - Michael Jackson. När han dog den 25 juni 2009 lämnade han många fans i tårar. Hans musik kommer föralltid att leva vidare och vi vet att det aldrig kommer finnas en ny Michael Jackson, kungen av pop.

Jag intervjuade Magnus Johansson för att ta reda på vad han har för syn på stjärnan. 1991 när Magnus var 7 år gammal fick han se Eat it, som var “Weird” Al Yankovics parodi på Beat it. När han fick lära sig om Michael Jackson som skapat Beat it fastnade han för musiken Michael gjorde. Magnus blev ett riktigt stort fan. Som liten fastnade han mycket för Michaels kläder och stilen på hans musikvideos. “Det var inte bara musiken som jag tyckte om, utan även dansen och stilen.” säger Magnus. Han började använda vita sockor och byxor som slutade över fotknölarna för att likna sin idol. Youtube fanns inte och man kunde inte titta på musikvideos när man ville, så det var bara någon gång ibland när det gick på tv. Det man gjorde var att samla på LP-skivor och singlar. Den 16 augusti 1997 fick han ett minne för livet då han gick på Michaels konsert i Göteborg. Att inse att han faktiskt stod så nära Michael var det mest otroliga för honom. Samtidigt som jag själv är glad att vi idag har mycket lättare att lyssna på musik och titta på musikvideos och filmer hur många gånger vi vill, så vet jag att jag aldrig kommer få uppleva en konsert och få se honom på riktigt. “Att välja en favoritlåt är svårt, eftersom det finns så många bra. Jag skulle säga att mina favoritlåtar är Is it scary och Smooth criminal. Om någon inte vet vem Michael Jackson är, skulle jag visa Smooth criminal direkt. Den beskriver precis hur hans stil var, hur hans musik var och hur bra hans dans var. Av den låten får man en jättebra bild av hur han var som artist. Smooth criminal innehåller varje del av det Michael Jackson står för.” säger Magnus. Pressen var hela tiden på honom och jag tror att han ibland kände sig som världens ensammaste människa. Han blev missförstådd och dömd av många, utan att ens få chansen att försvara sig själv. Saker som han inte såg som konstigt överhuvudtaget var otroligt märkligt i andras ögon. “Michael var mycket speciell. Hans sett att se på saker var annorlunda och det kanske är vad som är bra. Han gjorde sig själv till en slags seriefigur eller sagofigur i hans huvud. Han ville vara som Peter Pan även om vissa ser det som barnsligt.” Magnus har tyckt om Michael Jackson länge, men det var i nian och de två första åren på gymnasiet som hans intresse var störst. “När jag lyssnar på en låt som jag inte har hört på länge känns det bra i hela kroppen”.

Precis så mycket som Michael Jackson betydde för Magnus som ungdom, betyder många artister för andra idag. Jag tycker att det roligaste med att lyssna på Michaels musik är känslan av att hitta tillbaka till en låt som man inte har hört på länge. Att tycka om en viss artist eller musikgrupp medför också en sorts gemenskap. Två personer kan vara helt olika varandra, men ändå ha musiken som ett gemensamt intresse.

#juia #michaeljackson #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.