Rapport från Elevens Val: CSI


Under Elevens val VT15 så har gruppen CSI Sofielund skapats där de tittar in på hur saker och ting fungerar inom rätten, polisen, kriminalvården, häktet och hur olika typer av brott ses och upplevs. CSI gruppen kommer att under de här dagarna att titta på filmer, vara med på rättegångar och själva få leka detektiver, där de löser brott, spelar upp rättegångar, och får pröva på olika kriminal tekniska metoder. Även hur det kriminella som finns i vårt samhälle idag kan påverka saker och människor i olika situationer.

Gruppen CSI Sofielund arbetar med området kriminalteknik där de fördjupar sig i polisernas utredningar och förhörsteknik. De tittar även in på hur en rättegång utvecklas och formas i tingsrätten och hur det ser ut i olika kriminella sammanhang. De började arbetsområdet med en presentation som handlade om vad som händer när ett brott har begåtts, vad kriminallitet egentligen betyder, hur vanligt det är och varför det är så pass vanligt i Sverige och i andra länder. Eleverna i CSI gruppen fick även diskutera och ställa frågor om hur man löser olika brott och vilka olika medel och metoder man använder för att lösa de olika brotten.

Gruppen tittade även på en film som handlade om ett riktigt mord som som hade utspelat sig i Sverige för några år sedan. Filmen är baserad på en riktig händelse, men den spelas upp av ett flertal skådespelare, med inslag från de som upplevde händelsen. Efter filmen diskuterade de om vilka metoder poliserna hade använt för att lösa brottet och hur viktiga bevis och signalement (ett vittnes beskrivningar om den som begått ett brott) kan vara. Vi upplevde efter att ha tittat på gruppen ett tag, att eleverna var mycket engagerade. Nästa steg var att de skulle göra olika typer av undersökningar där de inspekterade fingeravtryck och gjorde även egna med hjälp av ett svart pulver som var gjort av krossad kol. Medans några andra fick titta på blodstänk och se hur olika bloddroppar såg ut när de släppts från olika höjder. De undersökte även hårstrån och olika hårstråns fibrer där de i undersökningen delade på hårtråna som kom från olika människor.

Under gruppens andra dag så fick de förhöra misstänkta i en process så att de kunde lösa ett mord. Det började med att de skulle komma på frågor innan de fick förhöra obducenten (skolsyster Annet). De fick ställa sina frågor gruppvis innan de sedan fick gå och titta på brottsplatsen för att kunna fastställa vad det var som hade hänt. De skulle sen återvända till klassrummet för att förhöra misstänkta personer angående vad som hade hänt.

De kommer att få besöka en rättsal för att se hur en riktig rättegång fungerar och de kommer även att få vara med under en riktig rättegång. Alla i gruppen verkade under de två dagarna som vi följde dem entusiastiska till att lösa problemen och att lära sig angående rättssystemet.

Se fler bilder från CSI i vårt galleri

#CSI #Elevensval #sofielundsnytt

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.