Femmorna träffar en brandman!


Idag fick vi träffa en man som heter Per-Erik, 34 år. Han jobbar som brandman i Sollentuna. Han berättade lite om vad man gör på brandstationen och hur man släcker en eld. Trafikolyckor och att man glömmer någon mat på spisen är de två vanligaste larmet brandkåren får in. Brandkåren kallas även för räddningstjänsten. Per-Erik berättade att förr var det bara män om fick vara brandmän, fast nu får tjejer även vara brandmän. Man vill att fler kvinnor vill söka jobbet som brandman. Man ska ha minst 1 brandvarnare i sitt hem, och man måste byta batteriet minst en gång om året. Det är bäst att byta batteriet runt jul, för att det är då man använder mest ljus.

Om det börjar brinna ska man stänga dörren där elden finns, hjärna släcka lampan om man kan. Varna hela familjen när du ser en eld så att de lätt kan utrymma lokalen. Om det inte är en så stor eld och inte så mycket rök kan man försöka att släcka elden med brandsläckare eller om det är en liten kan man använda en brandfilt. Papper, olja, bensin och liknande ämnen börjar brinna lättast. Per-Erik sa även att det var livsfarligt att andas in eldröken. Man kan bli medvetslös om man andas in för mycket rök. Om man lagar mat och det börjar brinna, häll inte vatten på maten utan sätt ett lock över kastrullen så att elden kvävs. Om man häller vatten på maten och det innehåller olja kommer det bara att bli värre.

När man ringer 112 så tar det ungefär 10 minuter innan brandkåren kommer, och det kan ta 10-20 minuter att släcka en eld, beroende på hur stor den är. När man går till universitetet, så finns det ett speciellt universitet där man kan utbilda sig till brandman. Där går man i 2 år och man behöver ha godkända betyg i kärnämnena. När man är i en olycka och ringer 112 kommer de att fråga några frågor, t ex de här: vart bor du, vad har hänt, hur farlig är elden, är det mycket eld mm.

Man får absolut inte ringa 112 på skoj. Det kan vara någon i fara, någon som behöver hjälp mm. som inte får tag på 112 pga att någon busringer och stör andra som har ett viktigare samtal. Om det inte är så farligt kan man ringa 114 14.

#brandkåren #åk5 #intervju

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.