Debatt: Till lärarna - Tugga in kunskapen med tuggummi!


“Det anses stimulera inlärningen.”

Många lärare på flera skolor, förbjuder elever att tugga tuggummi. Det anser det för att det finns elever som har bland annat en förmåga att “smaska” väldigt högt när man tuggar, att de tuggar med öppen mun o s v.

Jag har gjort en liten undersökning och det visade sig att det finns andra lärare som tycker att för mycket tuggummi inte är bra för käkarna och andra tycker till och med att det är roligt att gå runt med papperskorgen och banka på den för att tvinga eleverna att slänga tuggummit.

De vill särskilt också att vi elever ska lära oss att uppföra oss, t ex att vi ska inte tugga tuggummi när vi har möten o s v.

Engelska studier har visat att man presterar bättre om man tuggar tuggummi. När man t ex börjar bli trött i slutet av ett prov eller sömnig innan provet, kan uppmärksamheten och vakenheten växa i sig om man tuggar tuggummi. Humöret blir även bättre enligt de engelska studierna. Förklaringen till detta kan vara att blodflödet ökar till hjärnan som till följd av att puls och blodtrycket höjs när vi tuggar. Men mer forskning behövs innan tuggandets prestationshöjande effekter kan bekräftas.

Du som lärare kanske tror att detta är något som alla bara säger. Men i en skola i Älvsbyn i Norrbotten har de låtit elever tugga tuggummi och fått veta att medan elever tuggar under lektionerna så blir de mer koncentrerade, uppmärksamma och aktiva under lektionerna och i genomgångarna. Det ökar alltså prestationen hos elever som tuggar tuggummi sägs det i de engelska studierna.

Jag tycker att vi borde testa tugga tuggummi under lektionerna under en tid och utvärdera för att se resultatet om vi blir aktiva som det påstås. Utan något smaskande, öppet mun eller blåsande bubblor. Funkar det, så kanske vi kan få tugga tuggummi men, då måste vi ha regler till det. Funkar det inte, får vi glömma om att tugga tuggummi och fortsätta på att tuggummit är förbjudet under lektionerna och i skolan.

Regler som jag skulle tycka vara bra för att få det att fungera:

-Båda elever och föräldrar måste vara överens om att tillåta tuggandet.

-Bara sockerfria tuggummin får användas.

-Ingen får "smaska", tugga med öppen mun, blåsa bubblor eller leka med sitt tuggummi under lektionerna.

-Det är inte heller tillåtet att bjuda eller be om tuggummi av andra elever.

-Förbrukade tuggummin får inte kletas under bänkar eller på andra platser.

Sammanfattningsvis påstår jag att tuggummin gör dig mer koncentrerad. Det gör dig mer uppmärksam och din trötthet försvinner. Även kommer ditt humör att bli på topp och vet ni vad - när jag skrev detta tuggade jag tuggummi hela tiden!

#debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.