Debatt: En värld i rosa och blått


Vi lever i en värld där normer är en stor del av samhället. Det är en del som formar människor till något som de kanske egentligen inte är. Att killar inte ska bära kjol, eller att tjejer är svaga är normer som vi möts på varje dag. Att en kille inte kan ha långt hår är något som samhället fortfarande håller på att acceptera. Killar har kort hår och tjejer har långt hår. Det säger normen. Men frågan är vad som egentligen är skillnaden på killar och tjejer. Är det verkligen kläderna som avgör om det är en tjej eller en kille vi ser?

Den största skillnaden enligt mig är könsorganen. Men det är egentligen den enda skillnaden. Inuti är alla likadana. Samma känslor, samma värld. Varför är det då feminint att bära kjol? Eller maskulint att bära en skjorta med slips och kavaj?

Förr i tiden var det väldigt stor skillnad mellan kvinnor och män, det var iallafall vad man tyckte och trodde då. Desto mer man har kommit i utvecklingen har man insett att det är okej att vara som man vill. Normerna har ändrats men finns fortfarande kvar. När man var liten var man otroligt påverkad av normer, även om man inte visste om det då. Redan i barnsben gick man direkt till ens avdelning i en klädaffär. Man behövde inte ens titta på skyltarna för att se var man var någonstans. Om man tittade runt och såg en rosa klänning och en lila tröja visste man att man hade kommit “rätt”. Långt borta i andra hörnet kunde man se de blåa och gröna tröjorna. Redan när man var liten vart man “delad” på, beroende på vilket kön man hade. Man hade inget val att få köpa en blå tröja, för då fick man kommentarer i skolan. Och ingen vill väl bli mobbad första åren i skolan? När man är liten blir man ofta påverkad av vad andra säger och tycker, allt är så nytt, vilket gör att man inte vet vad det är som är rätt. Jag tycker det är fel att man delar könen och att man har specifika tjej och kill kläder. Jag tycker att man borde ha alla kläder tillsammans, ska de vara så fel med att en kille vill ha en rosa tröja?

Ett tydligt tecken på normer märkte jag för bara några veckor sen. Vi hade en lång rast och jag och mina kompisar bestämde oss för att gå ut på skolgården. Det tog inte lång tid förrän en liten tjej på nio år kom fram till en tjej kompis till mig och frågade om hon var en tjej eller en kille. Hon bestämde sig då för att spela kille för att se vad de svarade. Barnen hade nu blivit helt säkra på att hon var en tjej. Argumentet mot de, jo att hon hade långt hår. Hon hade långt hår, och då var hon en tjej. Redan i tidig ålder visar normerna klart. Om man hade långt hår och hade rosa kläder var man en tjej, och om man hade kort hår och pösiga byxor var man en kille. På flera dagis och förskolor har man hört att de har börjat med det relativt nya pronomenet hen. För att man inte ska skilja på tjejer och killar, men ändå finns normerna kvar. Bara för att man börjar med ett ord kan man inte ändra hela världen direkt. Hen ändrar hur man säger i språket, men de kommer inte ändra verkligheten, och hur man lever.

Vissa människor håller säkert inte alls med om att man ska “blanda” kläder. De vill veta var man direkt ska gå för att få hitta en rosa klänning som man ska köpa till sitt lilla barn. Men om man slår ihop allting kan man även få flera möjligheter att uttrycka den man vill vara, man hittar nya vägar att gå, utan att följa alla andra. För det är det som är viktigast, att man får uttrycka sina inre känslor, och hur man är på insidan. Alla är unika, så varför inte få uttrycka den man är. Det finns vissa människor som lever i sitt inre, och inte vågar uttrycka sig. Det tror jag har med att världen inte accepterar den som man är. Om en kille skulle komma ut i en klänning skulle världen reagera otroligt fort. Hur skulle du då känna om det var du som då var den där killen, som älskade klänningar och stora kjolar? Om du inte fick uttrycka den du är, utan leva i en kropp där du hade alla energi och engangemang på insidan men inte kunde spegla av de på utsidan?

De kommer ta några år innan allt det kan hända, till att börja med kan man sluta se samhället så uppdelat. Att man börjar blanda alla och inte bry sig om hur tjejer eller killar ska se ut, att man inte ska döma människor beroende på hur de ser ut. Det är väldigt bra med att man börjar att använda hen i de lägre åldrarna. Ett ord kan inte ändra hela världen och hur man tänker, men tillsammans med de kanske man ändå ändrar normerna. Jag menar, vad ska de finnas för “hen”-kläder? Det spelar ingen roll om man ändrar ord och språket, det handlar om att man måste tänka annorlunda. Kläder är en av de grejerna man kan börja med, redan i tidig ålder. Att man ska få vara den man vill vara och inte påverkas av alla normer. Normerna börjar redan i tidig ålder, försvinner lite medans man växer upp men kommer tillbaka igen.

Människor borde få klä sig och vara hur de vill, utan att andra människor ska se snett på en och hånflina. Det handlar om att man ska få uttrycka sig själv, och den rätten har borde alla människor i världen få ha.

#debatt #Debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.