Debatt: Ledarskap - en killes roll?


Min uppenbara åsikt är att kvinnor är lika kapabla som män, när det gäller att styra och ställa. I februari 2014 publicerades en artikel av en amerikansk psykolog vid namn Gregory Jantz. Artikelns primära fokus är mentala skillnader mellan män och kvinnor. Han går igenom hjärnors uppbyggnad samt kemi hos de båda könen. Resultaten pekar på att det inte finns någonting som påverkar personens pedagogiska förmåga. Inom känslor och minnen ser man olikheter, men inget angående ledarskap fanns att upptäcka.

Dessa resultat innebär att kvinnor har lika stor förmåga i en sådan position som killar. Könens pedagogiska förmåga är helt identisk från stunden de föds. Dock skulle man aldrig tro det utifrån dagens förhållande. Om man tittar på de största företagen i världen är det nästan exklusivt män i VD-position. Men vad beror det på? Varför känner den generella världsbefolkningen, kanske till och med undermedvetet att män passar bättre att hantera grupper av människor än kvinnor?

Det här kan bero på många saker, dock tror jag framförallt att det handlar om ett litet viktigt missförstånd; alla vet inte hur en bra ledare styr. Chefer i filmer ryter och vrålar, armén är full med skrikande sergeanter. Därför tror man att även riktiga chefer endast ska banka i borden och skrika ut order. I en sådan roll kan man tycka att män är mer maskulina och passar bättre än kvinnor. Den uppfattningen är också helt fel, men det hör inte till ämnet.

En lösning till denna missuppfattning, som skulle vara ganska lätt att implementera är att lära folk att skilja på media och verklighet. Om vuxna uppmärksammar problemet och lär sina barn om skillnaderna skulle problemet försvinna inom tio år. Efter de tio åren har kvinnor lättare att få jobb i chefsposition samt skulle de bli mer respekterade för det de gör än nutidens kvinnliga chefer.

Jag är helt övertygad om att denna förändring skulle orsaka en slags domino-effekt, det vill säga sprida sig till andra liknande problem inom arbetslivet. Just nu finns det en liknande situation inom politiken. Män dominerar det arbetsområdet också, men inom politiken är konsekvenserna större än de tidigare. Politik handlar ju om att sprida åsikter, men om majoriteten av fältet är män så blir ju också åsikterna partiska. Forskning utförd av FN 2015 visar att endast 22% av alla som sitter i parlamenten är kvinnor. Det har visserligen ökat från 11% 1995, men det är ändå inte en så stor ökning som man skulle önska.

Nu uppmuntrar jag er som läsare att sprida det ni just läst till alla inom era cirklar. Berätta för folk om hur lika kvinnor och män egentligen är, trots vad de flesta tror.

#Debatt #debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.