Debatt: Samhället måste vara mer rättvist mot kvinnor


Vem har sagt att det är skillnad på killar och tjejer? Det finns ingen lag som säger så, det är bara gamla traditioner och påhitt.

Varför är vårt samhälle så orättvist mot tjejer? Nu menar jag inte att hela samhället är ojämnställt, men vissa delar är det! Människor ser så olika på killar och tjejer, det är tyvärr så fortfarande i vissa delar av världen som t ex i Afrika eller några länder från Mellanöstern. Det känns som att många avgudar killar. Men om någon får en nyfött barn och om barnet är en flicka blir vissa föräldrar ledsna, medan om de får en kille blir flera glada. Det tycker jag är fel. Är det ingen som tycker att det är dags att vakna upp? Det är 2015 - kolla vart världen är på väg. Det känns som folk är uppe på månen. Många håller fortfarande på och bråkar om att killar ska ha makt över tjejer - det är helt galet!

Varför ska inte vem som helst kunna ha på sig vad hen vill, utan att få massa konstiga blickar eller att våga säga vilket kön man trivs bäst med. Tyvärr finns det fortfarande som om föräldrar inte låter sina döttrar köra moped. Bara för att de anser att det är en grej som inte är för tjejer och passar mer för "killar". Om t ex en tjej lägger ut bilder på sig själv på Instagram tycker många att hon är en dålig människa utan bra uppfostran. Killar lägger däremot upp bilder helt fritt utan att någon ska behöva säga någonting till dem.

Föräldrarna är de första som borde lära sina barn att inte se skillnad på pojkar och flickor, för att allting påverkar den nya generationen. Istället för att köpa pistolleksak till pojkar och lära de att de ska vara starka och bli beroende av “makt” kan de köpa annat som kan göra deras barn glada. Jag känner vissa som fortfarande går på den gamla klassiska normen om att pojkars sovrum ska vara blåa och flickors ska vara rosa. Vem har sagt att det ska vara såhär? det finns ingen lag som säger det. Alla borde tänka på vad de gör och till vilken anledning.

Jag tycker att det är hög tid nu att ändra på allt det här och börja tänka motsatsen. Vakna upp! Det är ingen skillnad på tjejer och killar, eller rika och fattiga. Alla människor är lila mycket värda och ingen människa ska ha rätt att bestämma över någon annan.

#debatt #Debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.