Debatt: Tjej med kort hår, WTF?!


Förra året hade jag en kompis som var oerhört nära att dö, pga sin ätstörning. Folk hade klankat ner på hens vikt i flera år. Jag märkte ingenting i början, det var först i juni förra året jag fick reda på det eftersom hen hade rasat i vikt. Det ska inte spela någon roll vilken storlek, hudfärg du har eller hur du stylar dig, du ska vara den du är och folk ska acceptera dig för det.

Vem? Vem var det som bestämde att tjejer ska vara smala, ha stora bröst, stor rumpa och långt hår? Vem bestämde att de även ska ha på sig tajta jeans och magtröja? Eller tajt klänning? Vem bestämde att killar ska ha det så kallade “sixpacket” stora biceps och markerade käkben? Vem bestämde att killar ska klä sig manligt och köpa dyra kläder för att passa in. Vem bestämde detta? Samhället bestämde det. Du, just du som läser dethär har på något sätt varit med i denna “bestämmelse”. Till och med jag, har varit med. Jag skäms. Jag tycker det är så vidrigt att folk ändrar på sig själva för att andra säger det till en. Varför kan man inte låta människor vara?

Alla ni som läser detta, har begått ett mord, samhällets ideal har gjort så fler ungdomar tagit sitt liv. Jag ska leva hela mitt liv med att jag någon gång fått någon att må så dåligt så det leder så långt. Du har också gjort det. Vi alla har. Tänk efter om du tycker att det är värt.

Tänk dig själv att få höra att du klär dig “fel” eller att du väger alldeles för “lite” eller “mycket”. Eller att kanske bli utsatt för rasism, att folk säger saker som t.ex “jävla neger” eller “HAHAHA riktiga kinesögon!”. Tänk dig att folk säger att du ser ut som en kossa eller något som inte är “normalt” för att du klär dig på ett visst sätt. Tänk efter hur det skulle kännas.

Det är även bevisat att över 60 000 barn och ungdomar blir mobbade varje år, i Sverige. Tiotusentals av dessa är pga idealet vi satt på oss. I Sollentuna bor det lite drygt 60 000 människor, tänk er, att alla i hela Sollentuna blir kränkta och trampade på. Mycket, visst? Det är så många som blir mobbade varje år, men på utpsridda platser i Sverige. I de allra flesta fall är det så att mobbningen blir till pga att någon/några stör sig på något med den utsattes kropp.

Jag vet att flera av er som läser inte kommer hålla med mig. Jag vet att flera av er tänker att “men det är inte attraktivt med feta tjejer” eller “det är inte attraktivt med spinkiga killar”. Men har ni tänkt på att man kan ha problem med vikt, eller man kanske inte vill eller känner sig som det “normala” i samhället. Vad skulle ni säga om personen har svårt med att upp eller ner i vikt. Hen kan ha svårt att bygga muskler, eller ha svårt att äta. Man kan vet aldrig vad som finns innanför utsidan på en annan person.

För att minska pressen på hur man “ska” se ut, så tycker jag att man ska tänka mer på vad som finns på insidan, att man även håller sin åsikt inne, om man hade tänkt klanka ner på någon med den. Och det man kan göra om man själv inte känner att man lever upp till idealet, tycker jag man ska skita i vad andra tycker och säger. Var dig själv, för det är det enda som räknas.

#krönika #debatt #Debatt

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.