Bildextra: Identitet genomsyrar årets catwalk!


En av de viktigaste sakerna här i livet är yttrandefrihet av sin identitet - att man får uttrycka sig på vilket sätt man vill utan att bli dömd.

Ja, det är viktigt att man får se ut och vara som man själv vill, därför har vi på Sofielundsskolan arrangerat en modeshow som låter de elever som går i årskurs nio uttrycka sig genom mode och klädstilar. De får designa egna kläder utifrån ett bestämt område, i år just på temat Identitet.

När jag pratade med några av niorna bakom dessa kreationer, berättade t ex Nalin i 9A att hon är mest spänd över att visa upp kreationerna, men också att få veta åskådarnas åsikter.

Hon hade skapat en kartongklänning på vilken hon hade ritat upp människans utveckling. Två andra nior tillade också att det var bra att de fick uttrycka sig på ett sätt där man inte behöver kommunicera med ord, de ville också att utstyrslarna skulle inspirera andra. De tyckte även att det var viktigt att folk skulle känna att utseende eller klädstilar inte är så märkvärdigt, att alla får se ut precis som man själv vill och att man inte ska bry sig om vad andra tycker och tänker. Bildläraren Cecilia Lundqvist tyckte att det var en bra ide att ha denna modeshow varje år för att det tar ut den mer kreativa sidan av eleverna. Hon tycker även att det är viktigt att de får göra en egen skapelse för att sedan kunna visa upp den klara produkten. Hon erkänner även att det var hennes egen idé att låta niorna gå catwalk. Detta är även ett bra sätt att kunna betygsätta på, sa hon tio minuter innan catwalken började.

Människans identitet har förändrats mycket de senaste femtio åren, vi har utvecklats och blivit mer självständiga. Vi ifrågasätter mer. Vi ställer frågor och hittar svar. 2000-talet är Internets tid, vår identitet påverkas av internet, dess ideal, dess normer dess påverkningar på oss, hur vi lever, och hur vi ska leva. Framtiden börjar idag!

SE BILDER FRÅN CATWALKEN!

Foto: Josefine Tjärnås

#repotage

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.