Debatt: "Jag vill också köra bil!"


Jag har funderat på en sak, vi i Sverige har börjat tänka annorlunda angående ämnet jämnställdhet. Vi jämnför oss med folk från utifrån världen, vi anser att vi har det "så mycket bättre" men ändå så brister det i mitten.

Det finns många regler i trafiken, men finns det någon som säger att killar är bättre på att köra bil än tjejer?, finns det någon som säger att så fort någon kör på fel sätt så är föraren förmodligen en kvinna? Nej. Alla dessa "regler" är fördomar, men då tänker du säkert "fast det är väl inte så märkvärdigt", och då svarar jag såhär:

Tänk att du sitter i förarsätet för första gången, du ska precis göra ett prov som ska avgöra om du är tillräckligt kvalificerad för att kunna klara dig själv i trafiken. Tänk då att din lärare som ska sätta ditt betyg kommer en timme försent, hans ursäkt är "förlåt, jag behövde ta Johan före, han hade stenkoll och jag visste att han redan skulle klara det". Efter hans ursäkt så sätter han sig i bilen, stänger dörren, han klickar i sätbältet och tar fram sin bläckpenna. Mannen suckar medanst han klickar på pennan som ger ifrån sig ett dovt ljud. Han tar ett djupt andetag och suckar.

"Är du verkligen redo Anna?" hans röst lät trött och irriterad, och du kände dig obekväm i hans närvaro.

"Då backar vi ut då" mumlade han, du såg till att backspegeln satt rätt och att du kunde se åt alla håll med den.

"Och så gör vi detta någon gång idag Anna", du kände dig förnedrad men ignorerade hans kommentar. Du backade ut och fortsatte, du lyssnade på hans instruktioner och fortsatte köra. Din lärare fortsatte att sucka och titta ut genom fönstret hela tiden och tillslut hade du kört klart, det verkade vara en lättnad för både dig och din lärare.

"Så, nu ska vi se här" sa han med ett bittert ansiktsuttryck medanst han stirrade på sina anteckningar. Du blev godkänd, men kände dig kränkt, du förstår inte logiken i att man blir olika behandlade, men du gör inget åt det, och det var ett stort misstag.

Jag har tittat på olycksstatistik på internet, detta är vad jag hittade, såklart var jag källkritisk och kollade därför på tre olika sidor för att jämnföra svaren.

  • 15 av 16 olycksfall orsakas av män

  • Män kör i snitt 26 km/h medanst kvinnor kör i 10 km/h

  • Kvinnor kör helst inte när de inte behöver det

Jag tycker att dessa argumenten bevisar att vårt samhälle består av fördomar, och att det är vårt eget val att göra något åt det. Alla kan om de vill, framtiden börjar idag.

#Debatt #debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.