Debatt: Ska barn få barn?


För ca två år sedan dog en liten flicka i Jemen. Flickan var åtta år. Samma dag hade hon blivit bortgift, och det var på hennes bröllopsnatt hennes fyrtioåriga make våldtog henne. Flickan dog av inre skador. Människor över hela världen reagerade starkt på denna fruktansvärda händelse, och flera människorättsorganisationer krävde att mannen skulle åtalas för sitt groteska brott, men myndigheter i Jemen vägrade erkänna att brottet förekommit. Detta var inte första gången något sådant hänt i Jemen, år 2010 dog t ex en tolvårig flicka av exakt samma slags skador. Jemen har länge blivit kritiserade för det väldigt stora antalet tvångsäktenskap bland barn (ca hälften av flickorna i Jemen gifts bort innan de är arton år) och år 2007 försökte man faktiskt lagstifta att man minst ska vara sjutton år för äktenskap, men tyvärr fick man inte igenom lagstiftningen, och barnäktenskapen fortsatte.

Jag kan se ett tydligt sammanhang mellan alla ställen där barnsäktenskap är vanligast ( barnäktenskap förekommer absolut inte bara i Jemen, utan i flera länder, som tex. Afghanistan, Etiopien mm). Länder där flickor lever i ständig oro att de kommer bli bortgifta är ofta länder som är drabbade av fattigdom, och länder som har ett väldigt ojämnställt samhälle. Att ha en flicka i familjen känns ofta som en ekonomisk börda i dessa familjer, och att gifta bort dem verkar som det enda sättet att rädda familjens ekonomiska situation. Länderna där tvångsäktenskapen är vanligast är inte bara drabbade av fattigdom, men religion har också ett väldigt starkt grepp om landet, vilket leder till en annan stor anledning till varför bortgiftning sker. På detta sätt eliminerar risken att familjens heder förstörs genom att flickan blir gravid utanför äktenskap, vilket i många länder är högst skamligt. Hedersmord, ett planerat mord som ska återställa familjens heder, förekommer ofta när flickan vägrar gifta sig med den familjen bestämt eller själv hittar en annan partner. Familjer gifter också bort deras döttrar för att familjen anser dottern ska ha en man som kan skydda henne mot våld och sexuella övergrepp, men problemet med detta är att det väldigt ofta är mannen som dottern gifts bort till som våldsam, och som våldtar flickan.

Barnäktenskap måste stoppas! Tusentals flickor hindras från att få utbildning eftersom de tvingas vara hemmafruar. Alla barn i världen ska ha samma förutsättningar och samma rätt till utbildning, och vilket kön barnet har ska inte hindra detta. Misshandel är också väldigt vanligt i äktenskapen, och sexuella övergrepp är precis lika vanligt. Tjejer i tidiga tonåren är inte utvecklade, och därför är det fel att de förväntas få barn. Eftersom deras kroppar inte är mogna blir det ofta många fel vid förlossningen, och bebisen samt flickan skadas eller dör ofta. I många fall får inte heller tjejerna professionell hjälp vid förlossningen, eftersom det ofta förekommer i fattigare länder där man inte har tillgång till sådant, och ofta har man inte heller tillgång till medicin mot överförbara könssjukdomar som tex HIV, vilket yngre tonårstjejer lätt får.

Det är sjukt att det finns flickor över hela världen som utsätts för tvångsäktenskap, och det är vi som har det bättre ställt som måste hjälpa till för att stoppa det. Det finns många olika organisationer som arbetar för att förhindra barnäktenskap och för att skydda barnens rättigheter över hela världen, och det vi alltid kan göra är att bidra med pengar till dessa organisationer, så de därefter lättare kan ge barnen vad de behöver, utbildning, sjukvård och trygghet, en känsla alla barn i världen borde få uppleva.

#debatt #Debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.