Debatt: Prao - ett steg in i verkligheten


I Sverige är skolgången obligatorisk. Skolan är en bred utbildning som gör så att vi senare ska kunna välja vad vi vill göra i livet, vad vi vill arbeta med. I åttan och nian får vi även prata med SYO-konsulenten i skolan för att se vad man kan välja osv. Sedan finns det något som de flesta i skolan längtar till redan i mellanstadiet : att få prao.

Praotiden är något som ska vara roligt om man frågar runt bland elever. De flesta är väldigt taggade på att få komma ut i riktiga världen och prova på något nytt, något som kan lära en helt nya saker. Redan i tidig ålder fick man höra att man skulle få skippa skolan i två veckor och få prova på något nytt. När man sedan kom upp i högstadiet och frågade lärarna om praktiken vart de fundersamma på om vi fortfarande hade kvar det på skolan. Det tycker jag är hemskt. Att praotiden kanske försvinner. I nuläget har niorna i Sofielundsskolan praktisering i tre till fyra dagar på höstterminen i nian. Jag tycker det är väldigt fel. För de första är niorna uppe i att tänka och kolla på alla olika gymnasieval och räcker verkligen fyra dagar för att få prova på något? Bara för några år sen hade man två veckor i åttan och två veckor i nian. När man sedan frågar runt på olika skolor i Sollentuna ger folk olika svar. På en skola har de prao i två veckor i åttan och på en annan har de en vecka i åttan. På de båda skolorna sa de även att de skulle haft två veckor i nian också, men att det vart borttaget. Frågan är då, varför har vi i Sofielundsskolan praotid i fyra dagar i nian när pressen är som störst?

Jag tycker att vi borde ha två veckor i åttan och en vecka i nian. Av egna erfarenheter tycker jag att åttan är ett otroligt tråkigt och jobbigt år, de är samma sak för andra elever och människor jag frågat. Man kan då behöva en “paus” från allt. Vad passar då inte bättre än att få ha två veckors praktik i åttan? Jag tycker även att två veckor praktisering i nian kan vara lite för mycket.Det tror jag för att man redan har så mycket att tänka på då. Praotiden kan göra så man antingen blir mer stressad eller bara tar de lungt. Då tycker jag en vecka funkar perfekt. Inte för mycket, och inte för lite. Det betyder att man har totalt tre veckors prao i hela högstadiet, och det är väl mycket bättre än tre dagar?

#debatt #Debatt #krönika

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.