Replik från rektor på Sofias debattinlägg om prao!


Fantastiskt kul att läsa den insändare som Sofia år 8 har skrivit om Prao!

För mig handlar det egentligen inte om prao ska finnas eller inte. Det handlar om att det vi gör i skolan ska vara bra och ge alla elever en bra utbildning och vägledning så att alla elever kan göra bra val inför gymnasiet.

Prao kan bli jättebra om det är en bra praoplats eleven kommer till. Tyvärr har vi många exempel på att det inte blivit bra när eleverna väl kommer ut och påbörjar sin praktik. I vissa fall har det blivit riktigt dåligt.

Jag som rektor är ansvarig för allt som händer i skolan och även på prao. Här finns det ett problem. Jag är ansvarig för din undervisning och för din arbetsmiljö. Samtidigt vet jag egentligen ingenting om vad som händer på din praoplats och hur du blir behandlad.

Syftet med prao är att skaffa någon form av erfarenhet om hur arbetslivet kan vara. Jag tror att vi kan göra detta på andra sätt också. Inte bara att vara på en enda arbetsplats under ett antal dagar.

Om vi tänker oss att prao är en del i att du ska kunna välja inför gymnasiet kan vi fundera på hur mycket du lärt dig. En enda arbetsplats under ett par dagar. Ger det dig tillräcklig information för att kunna göra ett bra val?

Jag tror att vi måste tänka lite större och fundera på hur vi kan hjälpa er elever att göra medvetna val inför gymnasiet. En del kan vara någon form av prao men jag tror att vi behöver göra mycket mer för att ge er elever större möjligheter att göra ännu bättre val.

Alltså, jag säger inte att vi ska ta bort all prao. Jag säger att vi måste tänka till så att ni elever vet mer om framtidens arbetsmarknad och tänkbara vägar framåt. För det krävs det mer än bara prao.

#krönika #debatt #Debatt

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.