Tyra walraffar: Dator-Classe ser till att saker fungerar...

Vår serie "Tyra walraffar" fortsätter. Denna gång med skolans datortekniker - Classe.

En man med många år på nacken, fritidsarbetende, datatekniker eller bara någon som sitter och tar emot datorer. Frågan är vad som stämmer och vad det egentligen är som gör att skolan har en datatekniker när alla datorer skickas iväg oavsett vad som händer. Vad döljer rektorn och om det verkligen är så viktigt att ha en datatekniker då fritiden verkar finnas till att gå runt till alla klasser och lämna alla datorer.

Början

Clas Jonsson togs in till skolan hösten 2006 som 50% datatekniker och 50% fritids pedagog. Under förmåner grundade på att den nuvarande datateknikern Guy Silvernagel inte kunde utföra sitt jobb till 100%, pågrund utav problem med hälsan. Under 4-5 månader med Guy som sin arbetskamrat arbetade Classe flitigt innan Guy tragiskt avled och lämnade skolan. Då kan man tycka att Classe skulle få ta upp jobbet och vara 100% datatekniker men det hände aldrig och är fortfarande inte så.

Kostnader

2007 tog rektor Anders Bjur in bärbara datorer, under förmånerna att det skulle bli en bättre och mer lärosam miljö på skolan, vilket jag som elev anser vara det värsta han någonsin hade kunnat göre emot skolans yngre. Det installerades projektorer och White boards för drygt 40 000kr och allt för att vi skulle lära oss mer och bättre men det funkade aldrig, tekniken funkade inte och det slutade med att det blev penna och papper ändå. Classes ord kring det hela var “det är billigare att laga projektorerna än det är att ersätta dom”. Då kan man undra varför man ens satsar så mycket på på någonting som inte fungerar.

Datorer

Datorerna sägs vara en av skolans förmåner och vi ska vara lyckliga över att vi har dom, men frågan är vem det är som tjänar på dom. Skolan har spenderat miljontals på datorerna som aldrig tycks fungera. Om en dator går sönder och den lämnas in till Classe så blåser han den om det skulle behövas, men om det inte finns någonting han kan göra så lämnas den in till QD där den repareras, men även det kostar pengar, pengar som skolan tydligen har högar liggandes överallt.

Om man har sönder en dator så får man en ny, utan skadestånd eller någonting, vad är det då för mening att skriva på papper om att man ska sköta sin dator om man bara får en ny när man har sönder den? I udda fall utsätts elever för skadestånd, men inga radikala summor som betalar för en ny dator. Men om det ska bli skadestånd eller inte avgör rektorn, borde inte det ligga på personen som kan datorer och jobbar med datorer att avgöra det eller inte?

Macbooks

Höstterminen 2015 så kommer alla Macbooks att avlägsnas ifrån skolans elever och bara nyttjas av lärarna pågrund utav problemen som har uppstått kring användandet av de specifika datorerna. Men de tas i huvudsak bort på grund utav pengar. Det är inte inköpen som är problemet utan det är vad det kostar att reparera datorerna. Eleverna får köpa ut datorerna om dom vill, men då enbart Macbook white och inte dom datorerna som faktiskt fungerar. Men då för summan på 2000 kr vilket Classe inte råder någon att göra, då datorerna är så pass dåliga.

Döljer?

Små inköp till datorerna har Classe tillåtelse att göra, men när det kommer till de stora inköpen så har han inte den tillåtelsen utan då måste rektorn vara inblandad i köpet. Allt rörande pengar såklart men frågan är om rektor Anders Bjur är rätt man att hantera skolans ekonomi eller om han borde låta någon med kunskap tar över? En skola borde prioritera det som är bäst för eleverna och att prioritera ett verktyg som aldrig verkar fungera och hindrar skoans elever från att lyckas, istället för att prioritera penna, papper och böcker. En dator ses som lärorik, men ta det från någon som går i skolan just nu, datorn och tekniken kan lätt göra att jag misslyckas med skolan. Man vänjer sig vid att skriva på datorn så lätt, så när man väl börjar skriva för hand igen får man kramp i handen efter några rader. Hur är det då meningen att man ska skriva klart nationella på utsatt tid om man får kramp i handen så fort man lyfter upp pennan?

Tydligen så är detta inte ett större problem utan allting handlar om pengarna som ingen tycks ha koll på, då till och med datateknikern inte får veta exakt hur mycket som faktiskt har lagts ner på datorerna och skolans teknik. Som att det är en stor hemlighet som måste bevaras och soppas under mattan så fort någon tar upp ämnet.

#Tyra #walraff

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.