Studietips: Fixa det sista innan sommarlovet!


Som elev behöver man plugga, men ibland kan stressen bli för stor. Hur ska man då göra för att få orken att plugga utanför skolan? Här är mina studietips för att göra pluggandet lättare.

Sätt dig på en plats där du inte blir störd. Det kan till exempel vara på ett bibliotek eller i ditt rum med en stängd dörr. Sätt dig på en plats där du känner att du kan fokusera. Ställ undan och stäng av datorn och mobilen så du inte lockas till att göra något annat.

Ta för vana att skapa en struktur för ditt arbete. Sätt upp ett mål för dagens arbete och planera din tid så som du trivs med det. Om du har fler prov samma vecka kan det vara bra att bestämma dig för vilka dagar du ska plugga. Ta små pauser under ditt arbete för att låta hjärnan vila.

Lyssna på musik om det hjälper dig att orka. Se då till att du har en bra spellista som du kan använda när du pluggar, så du inte börjar göra annat när du ska byta låt. Sitter du fast någonstans är det bra att våga be om hjälp. Du kan prata med en kompis, ett syskon, en lärare, en förälder eller en släkting. Var inte rädd för att fråga en lärare något. De finns för att hjälpa dig och blir säkert glada att du är engagerad och vill lära dig mer.

Använd den metod som fungerar bäst för dig. Om du behöver plugga på en text kan du börja med att skumläsa igenom den och sedan använda överstrykningspennor och markera viktiga meningar eller ord som du inte förstår. Ta reda på vad orden betyder och läs sedan igenom texten noggrant. Om du tycker det är lättare kan du be en kompis läsa upp den för dig.

Du kan använda dig av ett belöningssystem om du vill. Ge dig själv något varje gång du lyckas bra. Fortsätt att ge varandra tips på hur man ska orka plugga. Vi kanske till och med kan få pluggandet att bli mindre tråkigt tillsammans.

#studietips #tips

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.