Naturen, kräftor och Gunnar - årskurs 5 på Naturskolan

May 29, 2015

Den 27 maj åkte 5a till Naturskolan. 5a åkte dit för att jobba med liv i vatten. I denna text kommer du få veta vad 5A gjorde, en intervju med en som jobbar där och en sak som du inte visste.

 

Vad vi gjorde

 

Först åkte 5a och möttes av att Hanna, som dom skulle ha var sjuk. Istället fick dom Gunnar. Dom pratade lite om djuren i vattnet och vilka som var sällsynta. Dom delades in i sex grupper och började leta efter djur i vattnet. I början hittade dom inga men sen började alla hitta märlkräftor, massor av märlkräftor. Några grupper hittade iglar, andra hittade nattsländelarver och andra hittade små skalbaggar. Sen gick vi till en stor sjö där vi hittade mycket fler saker. Vi hittade massor med stora skalbaggar, ännu mer nattsländelarver, en död aborre som stank, en liten fisk, flera iglar, ännu mer skalbaggar, trollsländelarver, snäckor och gräs. Efter lunchen studerade vi insekterna mer och sen skulle 5a av insekterna. När alla var klara gick dom till bussen men 5a hade just missat den så dom gick hem.

 

                     

Intervju med Gunnar

 

Vi ställde några frågor till Gunnar som som lät så här:

“Hur känns det att jobba här? Det är jättespännande, intressant och kul att träffa folk.

Vilket är det största djuret som du har fångat i vattnet? Jo det är en pikar skalbagge.

Vilket är det vanligaste djuret att få upp? Det är Märlkräftor och flicksländer laver.

Hur länge har du jobbat med det här jobbet? I sex år.Varför jobbar du med det här? För att jag gillar att vara med djur.

 

Om du skulle jobba med något annat som rörde djur vad skulle de vara? Jag tycker att vatten i djur är väldigt intressanta. Så kanske något med vatten kemi. Jag gillar ju också  fåglar och svampar så kanske något med det.

Är det något viktig man måste tänka på om man ska på naturskola eller ut i naturen? Att ha med sig bra kläder och bra matsäck.

Hur lång tid tog det dig att utbilda dig till det här? Det tog ungefär 8 år.

Vi fångade ju några hästiglar idag. Kan dom suga vårt blod? Nej de suger inte däggdjursblod, dom suger från fiskar och andra insekter som dom är sugna på.

 

Nattsländelarv: Små larver som bygge bon på sig själva för att inte synas. Dom tar blad, grus eller pinnar och sätter på sin kropp.

 

 

 

 

Please reload

Taggar
Please reload

RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.