Författarporträtt: Emma Granholm

Emma Granholm är en svensk författare som skriver tonårsromaner. Om hon skulle beskriva sig själv med tre ord skulle det vara observerande, tillbakadragen och tankspridd. Emma är född 1980 och är trettiofem år. När hon skriver vill hon oftast ha helt tyst fast ibland har Emma på musik också, men i så fall är det musik som inte är för distraherande

När Granholm var yngre läste hon väldigt blandat, i tonåren läste Emma både ungdom och vuxenböcker. Hennes två favoritförfattare är Joycy Carol Oates och Margaret Atwood.

Idag bor hon på Söder i Stockholm, familjen består av Ville (pojkvännen), hennes mamma, pappa och tre år yngre bror Anders. Emma bodde de första 19 åren av sitt liv i Vagnhärad som ligger ca 7 mil söder om Stockholm. Hon gick på Tumba gymnasiums medieprogram med inriktning grafisk design och foto. Därefter flyttade hon till Stockholm och arbetade som nyhetstecknare/illustratör på Expressen, Aftonbladet, Finanstidningen ovch Dagens Nyheter.

Emma Granholm har skrivit böckerna; Simon och Sophie, Liv & Lovisa, Ett nytt liv på köpet och Sjutton år och skitsnygg. Vi (eleverna i 7b) har läst en av Granholms böcker, Simon och Sophie, som handlar om Simon som är mobbningsoffret för Sohpie och hennes gäng. Några veckor innan påsklovet flyttar Sophie hem till sin pappa som bor granne med Simon, alla Sophies kompisar är bortresta på påsklovet och hennes pappa jobbar. När hon har tråkigt kommer hon hem till Simon. Först blir han irriterad men när Sophie berättar någonting för Simon som hon aldrig berättat för någon tidigare lyckas de skapa ett väldigt starkt band, men hur ska det bli när skolan börjar igen?

Jag frågade några elever om de tycker att Emma skriver på något speciellt sätt, framstår kvinnor och män på något speciellt sätt? Eller skriver hon från olika personers perspektiv? Osv... Till svar fick jag bland annat att det är mycket dialoger och att man får se från både Sophies och Simons perspektiv och att det är ganska speciellt. Det var också en person som sa att hon skriver modernt, t.ex som att hon vågar använda svordomar. Någon annan sa även att hon inte skriver med personperspektiv, till exempel så skulle Emma skriva, “Hon tog pennan och sprang iväg med den…” men om hon hade skrivit med personperspektiv skulle det stått, “Jag tog pennan och sprang iväg med den.”

Jag frågade några elever vad de tyckte om boken, de flesta tyckte att boken var helt okej eller ganska bra.

Några sa sa att den var bra, för att den var spännande och annorlunda, det hände mycket.

Men det var även en i klassen som sa att boken inte var så bra för att det bara hände samma saker hela tiden. Till sist frågade jag lite om vad de tycker om person-och-miljöbeskrivningarna. Kunde man skapa sig en egen bild i huvudet? De flesta sa att hon är duktig på beskrivningar och att man fick sig en bild i huvdet, man fick sig en inblick och man kunde se allting framför sig.

Någon sa också att hon kan beskriva miljön på ett bra sätt samtidigt som hon får in annat som till exempel händelser.

Jag tycker att boken är helt okej, men lite för mycket drama. Jag skulle rekommendera Simon och Sophie för dig som gillar kärlek och drama.

#böcker #skolbiblioteket #rekommendationer #Artikel #reortarge #repotage

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.