Intervju med Emelie - en inspiratör!


Jag har träffat Emelie Walcott som många har sett här i skolan. I uppgift fick jag att intervjua henne om sitt pågående Olweus projekt som går ut på att göra barn och ungdomar mycket mer trygga i själva. Hon har själv varit med i liknande situationer där man inte känner sig helt säker på vem man är och hon har kommit över det och därför är det riktigt bra hjälp och olika tips man kan få av henne.

Emelie är 18 år och går på Rudbecksskolan i Sollentuna där hon läser naturvetenskaplig linje. Hon har påbörjat ett Olweus projekt som hon jobbar med i klass 7B på Sofielundsskolan. Emelie var hos klass 7B i början av hösten och har sagt att hon troligen ska komma tillbaka i vår. Under den tiden hon inte är hos 7B har dem fått i uppgift att sätta upp ett varsitt mål. Det måste vara rimligt och ska inte vara så svårt att man inte kan komma en bra bit till vår.

Emelie brinner för träning och är just nu engagerad i Rudbecksskolans årliga NT-show där hon koreograferar danserna till showen med tre andra tjejer. NT står för Natur och Teknik och det är ett slags uppträdande som de visar upp för andra elever på skolan. Hon älskar människor och att lära ut, och därför passar både NT-showen och Olweus-projektet henne perfekt.

De flesta som känner Emelie, även jag tycker att hon är en sprallig, positiv och kan-inte-sitta-still-person som ändå har sina allvarliga och lugna stunder. Hon är en härlig blandning av skratt och allvar.

Vad handlar ditt projekt om och vad vill du uppnå med det?

-Mitt projekt handlar om att skapa en öppen och bekväm miljö för eleverna där de känner att de kan prata om allt mellan himmel och jord, speciellt ämnen som kamratskap, framtiden och annat som kan vara bra att prata om. Jag har länge haft en dröm om att få dela mitt projekt med andra och att göra drömmen till verklighet. Jag pratar mestadels om stress och svårigheter för att jag själv har upplevt det och det är något som är vanligt i alla åldrar. Jag pratar även mycket om vänskap och framtiden då jag tycker att det är viktigt.

Tror du att det här projektet kommer bli lätt eller svårt?

-Ingen förändring sker över en natt men om viljan finns där så är allt möjligt. De elever jag träffade under hösten var alla aktiva och trevliga och då kändes det både lätt och roligt så jag tror att det kommer gå bra.

Var du nervös första gången du träffade klass 7B?

-Jag var jättenervös! Det är alltid lite läskigt att prata inför en grupp, men jag kände att det jag hade att säga var viktigt och roligt och då kändes det lättare. Så fort jag kom igång släppte det och sedan rullade det på ganska enkelt.

Kommer du ta hjälp av andra eller tänkte du göra det här alldeles själv? -Jag startade projektet ensam men det finns alltid fördelar med att vara flera. Jag skulle jättegärna utöka med lite personer som kan hjälpa mig med att få fram mitt budskap i framtiden. Som det ser ut just nu är det dock bara jag.

Varför tror du att det är viktigt att elever och lärare får lära sig mer om Olweus och hur man ska behandla andra?

-Jag tror att det kan vara skönt och lärorikt för eleverna att få höra om Olweus-ämnen ifrån någon som inte är så mycket äldre än dem. Jag har nyligen fyllt 18 år och har färska minnen från 7:an som jag gärna delar med mig av. Det viktigaste man kan lära sig är ju att behandla andra på ett bra sätt, och detta gäller även en själv. Därför är Olweus jättebra!

Tror du att ditt projekt kommer få någon effekt på de elever du jobbar med? -Det hoppas jag! För vissa träffar mitt budskap på direkten och för andra kanske det kräver mer tid eller erfarenhet för det att sjunka in. Jag hoppas att alla kan ta med sig någon sak från något av mina snack som de kan få användning för på något sätt.

Tycker du att det är viktigt att ha en bra relationen till eleverna när man som du vill dela med sig av tankar osv?

-Ja det tycker jag. Det viktigaste är att eleverna känner sig bekväma och mottagliga. En bra relation kan innebära att eleverna helt enkelt är intresserade av det jag har att säga. Man måste alltså inte vara bästis för att kunna prata om saker och det gäller även elever emellan.

Skulle du kunna göra ditt projekt ännu större och kanske så småningom besöka flera andra klasser och se vad dem har att säga?

-Det skulle vara jätteroligt, men eftersom jag går sista året på gymnasiet och har väldigt mycket att göra så är det inte säkert att jag kommer att kunna göra projektet som jag hade velat och som jag tycker att eleverna förtjänar. Jag får helt enkelt se hur mitt liv ser ut och om jag kommer att ha tid. Det skulle dock vara superkul att utöka projektet ytterligare! Vi får se…

#sofielundsskolan #intervju #olweus

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.