Nostalgitripp-hur har våra lärare förändrats genom åren?

Vi har intervjuat några av våra lärare och letat reda på kort från när de gick i högstadiet. Sedan har vi frågat dem om skillanden mellan deras skoltid och den vi har.

Matin

När Matin gick i skolan var det en väldig turbulens (kaos). Han sattsade inte så mycket på skolan och han hade svårt att sitta still. Han gillade att skämta och det gick ofta överstyr så han fick gå ut från lektionerna. Men när han väl var med på lektionerna så var han väldigt duktig och fokuserade bra. Han tycker att skolan har blivigt bättre nu. Lärarna hjälper eleverna bättre och om en elev har svårigheter så finns det mer hjälp de kan få som t.ex. inläsningsprogram.

Vi frågade lite om hur man satte betyg då och om det har blivigt lättare och eller om det var lättare förr. Han sa att det är mycket svårare nu. Då gick man bara på magkänsla och man gav de betyg man tyckte eleven var värd. Men nu måste man följa kunskapskraven för att kunna sätta ett betyg. Det fanns inget antimobbningsprogram när Matin var liten så de skedde ofta mobbning i skolan. Om man retades och var stökig på lektionen sa läraren till men annars brydde de sig inte.

Matin har jobbat som lärare i 6 år och började när han var 25. Matin är populär hos eleverna och har matte och musik som undervisningsämnen. Gå in och lyssna på hans låt Mitt allt. Han gick i samma skola som Cecilia (Rumbyskolan i Upplands Väsby) som ni kommer få läsa om där nedanför.

--------------------------------------------------------------------------

Cecilia

Cecilia gick i Rumbyskolan i Väsby. Hon började där i tvåan men hon kom aldrig in i klassen så hon blev ofta utanför. Cecilia var inte jättebra i skolan men hon koncentrerade sig. Cecilia tycker att lärarna har bättre relationer till eleverna nu än då. Man hjälper de mer. Hon tycker också att det var lättare att sätta betyg då än nu. Det var mer som ett lotteri då. Lärarna kunde ge ut ett visst antal 5:or och sedan fick resten 3:or eller sämre. Nu måste man kolla på allt eleven

år på Sofielundssolan. Hon under visar i bild och är mentor med Matin för en klass.

--------------------------------------------------------------------------

Petter

Petter tyckte högstadiet var ganska illa, skolan han gick på såg bara gruppen och inte de enskilda eleverna. Han gillade inte sin högstadietid alls, men han bär med sig är att han nu vet exakt hur en skolan inte ska vara. Med hans jobb försöker han göra allt annorlunda jämfört med hur hans högstadietid var. Petter vill att alla hans elever ska se sig sedda och vara trygga i skolan och känna att de verkligen är redo för verkligheten när de går ut ur högstadiet.

“Jag var mest för mig själv, tyckte allt var rätt trist”.

Alla förväntades passa in i någon mall. Då skulle alla in i den mallen, nu försöker man snarare anpassa undervisningen efter eleverna, när han gick i högstadiet försökte man anpassa eleverna för undervisningen.

Nej det är svårare att sätta betyg nu. Då bedömde man kunskaper, nu är det mer bedömning på förmågor. Svårare för läraren att bedöma och kan vara svårare för eleven att visa.

Mobbningen var obefintlig, det pratades knappt om det alls och den var mycket utbredd. Även om inte allt är perfekt nu, så är det ljusår bättre än det var på min tid.

--------------------------------------------------------------------------

Maria Maria var en lugn och lat tjej som bara pratade med sina kompisar och ingen annan.

Hon satsade på skolan men gjorde inte mer än vad man behövde.

Maria tycker att skolan har förändrats mycket. Nu har lärarna och eleverna bra relationer men det hade de inte då. Hon tycker att det är svårare att sätta betyg nu för att man måste följa kunskapskraven. Hon har jobbat som lärare i 12 år och bara på Sofielundsskolan.

#intervju #kortintervjuer

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.