Det sprakar om Spark!


Spark är en amerikans forskning som sägs ska hjälpa barn och ungdomar förbättra sina betyg och kunna förstå saker lättare i skolan om man tränar 20 minuter i maxpuls.

Visste du att det kan ta mer än 10 år för evidensbaserad kunskap ska översättas till bästa praxis? Spark som är skapad av Mental Health kommissionen i Kanada ( MHCC ) visar och har gjort det möjligt att hjälpa deltagare i programmet använda en teknik för att flytta evidens informerade forskning och kunskap inom psykisk hälsa, droganvändning, och missbruk snabbare i praktiken. Vi ville fråga eleverna om vad de tyckte om spark och hur dom tror att de kommer att hjälpa.

Vad tycker du är det bästa och det sämsta med Spark och skulle du vilja fortsätta med det?

- Jag tycker att Spark är jobbigt och tråkigt men bra för kroppen för att det gör att man alltid är aktiv nästan hela tiden.

- Spark är en ganska jobbig sak att göra nästan varje morgon men jag tror att det kommer göra att vi jobbar mer effektivt på lektionerna.

- Jag tycker att spark är kul, jag vet inte varför, men man blir pigg. Dessutom rör man på sig vilket är bra. Nackdelen är att man kan göra sig illa när man idrottar och att man kommer försent.

- Jag tycker att det är jobbigt eftersom att man måste ta med sig så mycket till skolan och man blir trött, dessutom kommer man försent till lektionerna efteråt. I längden skulle det kunna innebära att man hamnar efter och missar en massa arbete. Konsekvenserna av det skulle bli att man inte kommer in på dem skolor man vill, det är några faktorer som gör spark till en dålig sak. Men fördelen är väl att man rör på sig och motionerar.

För att få reda på mer än vad bara eleverna tyckte så frågade vi några lärare som har med oss att göra efter vi har varit på Spark och vi började att intervjua Maria som har lektion med oss direkt efter.

Eftersom du har matte med vissa elever efter vi har haft spark hur tycker du att vi beter oss och arbetar på lektionerna, eller hur vi jobbar allmänt.

- På matten efter spark tycker jag att ni är lunga och trevliga. Eftersom jag inte kände er sen tidigare kan jag inte göra en jämföring, men jag tycker ni är en bra och välfungernade klass som fokuserar på rätt saker. Jag tror och hoppas att spark kommer ge bra effekter på er och jag har stor tilltro till forskning eftersom att det har lett fram till så mycket kunskaper, därför tror jag att det kommer att bli bra effekter på er 7B elever och det som är bra med spark är att ni vänjer sig vid att träna lite varje dag. Tyvärr är det ju lite tidskrävande. Men om forskningen stämmer så är det värt att det.

Efter våra svar från Maria gick vi vidare och intervjuade Anette Börjes och hon sade att hon tyckte att Spark är bra sak, men på all forskning man tittat på så säger de att Spark är bra för ens kondition men hon tycker att spark bildar nya vägar i hjärnan och den energin kan man använda för att lära sig mycket. Anette säger också att hon inte tycker att det finns några nackdelar med Spark och bara bra fördelar. Det är också flera skolor som är med som en skola i Viby, men de gör inte som de i 7B som har spark i vår skola. Istället för att köra Spark direkt på morgonen gör de det innan en lång lektion så att de får in mer fakta och får bättre resultat på prov och liknande.

#spark #skola #sofielundsnytt #sofielundsskolan #intervju #idrott #bättreskolresultat

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.