Det viktigaste valet...eller…


Vi intervjuade Anette Mäkelä och några i åk 9. Hon jobbar som SYV här i skolan.

Vi frågade henne om vilket som är det populäraste program. Hon tror att i år kommer ekonomi vara det populäraste programmet. Det brukar också vara det populäraste och det har hon märkt. “Det går i trender” sa hon. Programmet ekonomi är ganska brett. Många elever har den antagningspoängen som behövs för att komma in på det programmet. Om man har gått Ekonomi så har man bredare möjlighet att välja högskola och universitet sen.

Hon tror att många väljer ekonomi för att de är mycket media och fokus på ekonomi och de tycker många är kul. “Det kanske kan kopplas till advokat."Naturprogrammet var populärt förut men om man inte gillar No och inte är så bra i Matte så är Ekonomi programmet man väljer. Eftersom att man tjänar bra och pengar är bra.

Hon gav oss några tips hur man ska tänka när man ska välja gymnasium.

“Det beror på om man går i 9: an eller i 7 :an”.

9: orna besök öppna hus med klassen för att se hur det är på olika skoler och jämföra. Vissa prata med kompisar. Men man ska bilda sig en egen uppfattning om hur det är i den linjen, man ska kolla och jämföra olika skolor och linjer.

Gymnasiemässan. Man åker med klassen till Stockholmsmässan i Älvsjö där man kan prata med de på plats. Men det finns många små mässor om gymnasievalet som man kan besöka. Anette tycker att man kan börja med besöken i 8: an.

Rudbeck är mest populär gymnasiet Sollentuna.

Vissa tror att det är superviktigt att välja rätt program, men det är det inte. Man kan välja vad man är intresserad av och om man väljer t.ex. ekonomi och så vill man byt så går det bra. Det är inte så många som väljer yrkeslinjen.

Man väljer alltså vad man vill gå och om man vill byta. Det finns inget rätt eller fel.

Vi intervjuade Emirhan Erdem och Wasim Salloha från 9: an vad de tycker om gymnasievalet.

“Nej, vi är inte nervösa inför gymnasievalet”.

“Jag ska välja teknik” säger Emirhan.

Det kommer bli lite svårt, eftersom att det är en svår och hög nivå som krävs. Man ska t.ex. ha en Matte 4. Han ska söka till Rudbeck för att den är inte som de andra. Skolan är indelad i tre säsonger. Om man får F en säsong så får man F.

Wasim kommer välja Ekonomi för att det är mindre No. Han kommer söka till Solna gymnasium för att han satsar på fotboll och där ingår en resa till Spanien.

#syv #gymnasieval #gymnasium #nior #framtid #intervju

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.