Nationella proven: Skrämmande eller spännande?


Nationella proven är prov som fungerar som ett underlag för lärare och att göra en rättvis bedömning och betygssättning. Nationella genomförs i årskurserna 3, 6 och 9:an. Vi är två tjejer som skulle vilja få reda på hur niorna känner inför sina prov. “Är det läskigt eller känns det bra?”

Maria Bjernevik Lindsjö 36 år

“Nationella proven är i ämnena matematik, engelska och svenska. Det är olika hur det går till men i Matematik får man lite uppgifter som man ska redovisa och diskutera. Vi lärare ska sitta vid sidan om medans eleverna diskuterar och ska vara helt neutrala och knäpptysta samtidigt som vi antecknar i en bedömningsmatris. Den här veckan har niorna haft tre muntliga test i svenska, matematik och engelska. Sedan på våren kommer de skriftliga proven.”

Stephanie Österberg 9A

“Matematiken var annorlunda nu, det var mer uppdelat. Förra året var det nationella prov på vårterminen men nu är det på både vår-och-höstterminen. Vi fick ingen sovmorgon, men det är klart att man blir nervös eftersom att det är sista året med klassen och i nian. Svenskan tror jag kommer gå bäst för mig eftersom att jag har bra betyg i svenska, men i matematiken tror jag inte att det kommer gå så bra eftersom jag tycker att det är svårt. Dessutom har jag inte ett så bra betyg i matematik. “

Vi hade nationella prov förra läsåret under vårterminen när vi gick i årskurs 6. Det var pirrigt och läskigt, eftersom det är ett stort prov och har stor betydelse för betygssättningen. Nationella proven är något vi alla kommer genomföra och det är klart att man blir nervös. Men om man tar det lugnt och gör sitt bästa så kommer man att klara det.

#nationellaprov #studietips #studier #sofielundsnytt #intervju

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.