Ahmads otroliga historia

Jag har fått äran att intervjua Ahmad Shah. Ahmad är 16 år och kom som ensam flykting från Afghanistan. Nu ska vi få höra hans historia.

Ahmad Shah, 16, kommer från Afghanistan. Han hade bott i Iran i ett år när han fick höra från en vän att det finns ett ställe som kallas för “Europa”. Hans vän sade att “I Europa existerar inte krig och blod.”

- Själv visste inte jag vad Europa var tills en man kom och sa att han kunde ta oss till Sverige, säger Ahmad.

När den dagen kom då Ahmed skulle komma till Sverige berättade de för honom att han var tvungen att åka på en plastbåt som var för tio personer men som de fyllde med 45 genom hav och sjöar, att han var tvungen att gå i det extremt varma vädret och åka smutsiga och osäkra tåg tills han kom till Sverige. Det tog hela tre veckor för honom att fly från Iran till Sverige.

“-Hur mycket jag än skulle berätta om hur jobbig flykten var så skulle det ändå inte återspegla verkligheten. Jag hoppas innerligt att inga människor ska behöva gå igenom sådana hemskheter. Men det händer hela tiden.”

De anlände på morgonen och blev smugglade in till Märsta. Ahmad och hans vänner fick sova en natt på i Märsta innan de blev förda till Uppsala av staten. Där fick han mat och ett litet hus där han och hans vänner kunde bo medans de sökte asyl.

Jag frågade Ahmad om han hade något att säga till terroristerna och de som krigar i mellanöstern

-Vi är trötta på krig, det räcker med allt dödande. De dödar människor för en religion, de måste förstå att vi är levande varelser och att vi har själar. Men hur mycket vi än resonerar med dessa människor så förstår de inte vad vi säger. VI VILL HA FRED! Ja, Sverige är ett bra land och jag är tacksam för att de hjälpt mig med, säger Ahmad.

Jag vill berätta för alla terrorister att det inte finns triumf i krig, utan att det bara finns kaos och oro, lägger Ahmad till.

Jag frågade Ahmad vad han skulle göra ifall han var en president. Han säger att “Ifall jag var president i något land så skulle jag lösa detta med terroristerna utan våld, blod och hot. Även om jag förlorade hela min familj i kriget så är jag inte ute efter hämnd. Det räcker med allt blodspillande."

Ahmad berättade lite om sin familj och vilka de var, men efteråt sa han “Just nu har jag ingen.” Jag har ingen familj, ingen som jag kan vara öppen med. Jag känner mig rädd och osäker hela tiden. Ahmad gick i skolan när han bodde i Afghanistan för att få en utbildning så att han kunde försörja sin familj. Men allt gick åt skogen när kriget började och han var tvungen att lämna sitt hem och flytta till ett okänt land.

I nuläget så lär han sig svenska för att kunna fortsätta sin utbildning här i Sverige. Han känner sig både trygg och otrygg här i Sverige. Han känner sig trygg från allt krig men otrygg eftersom att han inte känner någon här.

Ahmad Shahs historia är väldigt sorglig men både han och jag hoppas på att alla läsare och politiker lär sig något utav detta. Att våld löser inget och att alla är värda lika mycket oavsett bakgrund, religion eller hudfärg.

#intervju

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.