Sociala medier - himmel eller helvete?


Som ni vet används sociala medier av väldigt många, framförallt ungdomar. Det finns många fördelar, men även lika många nackdelar. Förstår alla vad konsekvenserna kan bli om man lägger upp kontaktinformation och personliga grejer? Förstår alla att det som en gång lagts upp på nätet stannar kvar? Vi är två tjejer som har fördjupat oss i det här genom att jämföra olika sociala medier, intervjua folk och söka runt på nätet.

Vi gick runt och frågade både lärare och elever om deras åsikter gällande sociala medier. Vi stötte på Petter Lindskog (SO- och svensklärare) och ställde några frågor. Till svar fick vi:

“Det är bra med sociala medier eftersom man kan hålla kontakten med folk som inte bor i närheten. Jag brukar använda sociala medier under perioder, men det blir ganska jobbigt att alltid hålla sig uppkopplad. I framtiden kommer troligen sociala medier kopplas in i allting, chansen att vi börjar kommunicera mer och mer via medier ökar. Nyhetsbyråer och sociala medier kommer antagligen sammanverka.

Nackdelarna kan bli att sociala medier kommer ta upp en större del av våra liv och att träffas och umgås fysiskt kommer nog försvinna med tiden, dessutom pågår det nätmobbning som antagligen kommer att bli allt vanligare och växa sig större och värre.”

Petter berättade att de sociala medier som han använder är Twitter, Instagram och Facebook.

Därefter intervjuade vi Wera Tunebro i 7B. Hon sa:

“Jag tycker att sociala medier är både bra och dåliga eftersom man kan sprida saker, t.ex nyheter som är bra, eller personliga bilder och kontaktinformation som inte kan tas bort, som inte är så bra. I framtiden tror jag att det kommer komma nya appar eftersom tekniken går fram och utvecklas hela tiden. När jag var yngre spelade jag i princip bara spel eftersom att jag inte hade användning av sociala medier, men nu använder jag olika medier som t.ex Snapchat, Instagram, Kik, Facebook och Twitter.”

Till sist intervjuade vi Emelie Wetterberg som sa:

“Jag tycker att sociala medier är bra på många olika sätt, t.ex så kan man ringa eller sms:a någon istället för att gå till personen. Men det sker ju nätmobbning och hat som tyvärr blir allt vanligare. I framtiden kommer det nog finnas fler medier. Jag tror även att radio kommer att försvinna eftersom det inte är så många som lyssnar. Det är främst de äldre men även de har börjat köpa nyare teknik som t.ex. iPads.

De sociala medier som jag använder vardgaligen är Snapchat, Youtube, Kik, Ask och Twitter.”

Sociala medier kan uppfattas olika beroende på vem man frågar, men vi alla är nog överens om att det är ett tekniskt under. Även om det tekniska undret kan användas till dåliga saker, som t.ex lägga ut personliga uppgifter, så kan det också användas till bra saker som man inte kan slita sig ifrån.

#repotage #socialamedier

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.