HBTQ vs. Sofielundsskolan

Sexuell läggning och könsidentitet ska inte avgöra hur du blir bemött eller vilka rättigheter du har i samhället. För oss är det en självklarhet! “Alla har rätt att få vara den man är.” Det är vad skolans 6-åringar säger utan någon som helst tvekan. Vi har intervjuat Sofielundsskolans elever och lärare om HBTQ (homosexuell, bisexuell, transsexuell och queer) för att ta reda på deras tankar och funderingar kring det.

Vi började med att prata med Eva Oom som är lärare på högstadiet. Det hon berättade för oss var;

“ Jag tycker att HBTQ är en grupp som är ganska missförstådd, och att de inte är så socialt accepterade som de borde vara. Tyvärr finns det väldigt många fördomar. Oavsett vilka grupperingar vi pratar om så är det alltid farligt att prata om “vi” och “de”. Vi är alla människor, och det måste vi komma ihåg.”

Sedan pratade vi med vår biträdande rektor Wera Gentele.

“Jag tycker att man är som man är, och man har rätt att tycka om vem som helst. Det är normalt. Jag hade jättemånga tjejer i mitt fotbollslag som hade flickvänner och då blev det väldigt uppmärksammat.

Min förhoppning är att det ska vara självklart att alla ska få vara den man är. När jag gick i skolan pratade man ingenting om det. Jag tror att det har förändras och jag hoppas att det är bättre idag.”

Vi pratade även med en person som valde att vara Anonym.

“Jag har ingenting emot HBTQ. Självklart får man vara den man är.

Så länge man trivs med det så är det okej. Jag fick reda på vad HBTQ är när jag gick i mellanstadiet, men jag hade hört talas om vad homosexualitet var innan det.”

Till sist gick vi ner till lågstadiet för att hitta några att prata med. Ludvig, Dilara och Love från 3:an hade många bra åsikter.

“Vet ni vad HBTQ är?”

“Homosexualitet är ju när en kille gillar en kille, eller när en tjej gillar en tjej. Bisexualitet är när någon blir kär i killar och tjejer.”

“Vad tycker ni om det?”

Jag har ingenting emot det. Jag tycker att det är okej. Alla har rätt att vara kära i den man vill. Det är inte något fel med det.

“Hur fick ni reda på vad det är?”

Jag såg på TV. Vissa länder är emot homosexualitet och det är INTE okej. Jag frågade mina föräldrar. Jag läste om det på Internet.

“Har ni pratat om det i skolan”

“Vi har inte pratat om HBTQ i klassen. Jag tycker att vi borde få lära oss om det. Om någon i klassen eller på skolan är till exempel bisexuell, så ska inte den personen bli utsatt, retad eller mobbad.”

Alla som vi intervjuade hade en positiv inställning, vilket var exakt vad vi hoppades på. Vi blev väldigt imponerade av Ludvig, Dilara och Love som berättade om att alla är lika mycket värda. Precis som Wera sade har det förändrats mycket sedan hon var liten, men det finns fortfarande en lång väg att gå. Vi vill att man ska få lära sig mer om HBTQ i lågstadiet och mellanstadiet för att man ska förstå hur världen ser ut, vad kärlek är, att man är olika, och att familjer inte bara kan bestå av en mamma och en pappa.

#repotage

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.