Sveriges första heltidsanställda skolhund!

Jag intervjuade läraren Karin som äger två hundar, de ska hjälpa

elever i skolan. Det är en lång utbildning på 1,5 år.

Hundarna hjälper barn med särskilda behov som t.ex. de som har svårt att sitta still och koncentrera sig men också de tysta och blyga barnen. Personerna som får hjälp har valts ut av lärare och speciallärare i skolan. Karin säger att barnen blir mycket lugnare och kan jobba på när hundarna är där. Eleverna får träna motorik,

minne, lugn, självkänsla och socialt samspel. Resultatet blir då minskad ångest och oro och ökad motivation för skolarbeten.

Antingen kan man komma i grupp om fyra eller ensam. Om man är sprallig kan man få sätta sig i soffan med hundens huvud i knät, är man klappar hunden bildas ett ämne i kroppen som heter oxytocin som gör en glad och lugn. Ju långsammare du stryker hunden desto lugnare blir både du och hunden. Men det finns också andra områden som hundar kan hjälpa till inom som te x sjukvården. Det kommer mer och mer att hundar hjälper till i arbetslivet.

Karins hundar heter Malla och Soya och är en Lagotto romagnolo, vilken är en allergivänlig hund.

Malla är färdigutbildad och är nu heltidsanställd i skolan men Soya är inte klar med utbildningen ännu. Hon påbörjade sin utbildning men fick avbryta den eftersom att hon fick ont i magen, nu har hon startat igen och ska bara ta “examen”. Malla är två år och började utbilda sig redan när hon var 10 månader, Soya är sex

och ett halvt. I Sverige finns det några stycken skolhundar men Malla är den första heltidsanställda. I Sollentuna är hon den första och enda. Det är många skolor som vill köpa timmar som Malla

ska vara hos dem men just nu jobbar hon på Sofielundsskolan.

Malla brukar visa barnen trix och följer gärna med ut på utflykter med eleverna. En gång sattes det ut koner som Malla fick springa slalom runt för att visa hur barnen skulle göra. Det finns också olika spel och andra övningar som Malla kan göra. Soya är mer den gosiga hunden. När jag skulle ta ett foto la hon sig direkt i mattes knä för att gosa. I framtiden vill Karin att även högstadiet ska kunna få hjälp av skolhundarna, många i högstadiet är stressade t.ex. över ett prov eller betygen då kan man få komma och mysa med hundarna. Många killar kan tycka att det är skönt att mysa med hundarna eftersom att det ska spela så tuffa för killkompisarna och inte kan visa att de kan vara "gosegrisar." Det kan också vara så att det ska finnas som elevens val ett hundtema där man går ut och går med hundarna och gör roliga aktiviteter eller pratar.

#skolhund #sofielundsnytt #sofielundsskolan #wera

Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.