Rapport från PRAO- “Det var det roligaste jag har gjort”


Nu är praotiden över för årskurs åtta i Sofielundsskolan. Jag har intervjuat några personer i 8B om hur deras förväntningar innan och deras upplevelse efteråt såg ut.

Emma 8B - Beijer byggmaterial

Emma fick sin praoplats genom sin pappa som jobbar på Beijer byggmaterial. Hon tyckte att det skulle bli kul men visste inte riktigt vad hon hade för förväntningar, men visste att hon skulle hjälpa till med pappersarbete. En sak Emma inte vill skulle hända var att hon skulle behöva prata med en “läskig person”.

När jag intervjuade Emma efter praotiden var hon väldigt positivt överraskad och hade haft det jätteroligt. Hon hade bland annat fått koppla och prioritera last men också träffa chaufförerna som skulle köra ut varorna. Beijer erbjöd Emma extrajobb där, vilket skulle vara kul tyckte hon. “Men att jobba heltid där vore nog inget för mig”, avslutar Emma.

Simon L 8B - Linnés förskola

Simon hade sökt praktik på två andra ställen innan men de låg långt bort, “och jag orkar inte gå upp tidigt”. Han hörde då en klasskompis snacka om att hon skulle praoa på deras gamla dagis. Simon tog då chansen och frågade om det fanns en extra plats, vilket det gjorde. Han såg mycket fram emot praotiden och tycker att det skulle bli spännande. Dessutom är det hans gamla dagis så Simon vill gärna ta en närmare titt på hur det ser ut idag. Dock var han orolig för att barnen inte skulle gilla honom eller att han inte skulle ge ett bra intryck.

“Min prao tid var intressant, jag fick göra mycket men det var ganska enformigt”.

Jag intervjuade Simon efter praotiden och han tyckte att det iallafall hade varit mycket roligare än vad han hade trodde.

Han fick vara med de äldre barnen. De hade små lektioner i bland annat matte, men fick också bygga lego, leka och vara ute i skogen.

“Allt var kul, men inget var superkul”, Att vara ute och leka var roligast tyckte Simon, speciellt när han fick vara med och sparka boll.

Dagen innan praon tänkte Simon att barnen skulle ogilla honom, men det visade sig att han hade fel. Dock skulle han aldrig kunna tänka sig att jobba med det här på heltid, men kanske som ett sommarjobb.

Ida 8B - AIK fotboll

“Jag är skittaggad, kommer typ svimma när jag kommer dit”, säger Ida som skulle till AIK fotboll. Eftersom att Ida är ett stort AIK fan och “älskar AIK mest av allt på hela planeten” var praon hennes drömplats. Ida skulle få göra olika saker inom verksamheten varje dag och hinna se så mycket som möjligt.

Hon var väldigt taggade men nervös innan, “de måste få bra intryck av mig så att de älskar mig”.

Hennes mardröm var att hon skulle skämma ut sig eller få dåligt rykte.

Idas kommentar efter praon var, “det var jätte,j ättebra, roligaste jag har gjort, det var en mycket intressant vecka”.

Hon gjorde många olika saker t ex jobbade i AIK shoppen, var på AIKs kontor, gick på en fotbollsmatch, m.m. Det roligaste var att träffa alla engagerade AIK-personer tyckte Ida. På fredagen fick hon till och med gå in i spelarnas omklädningsrum. Praon var ännu bättre än vad hon förväntat sig. “Inom AIK fotboll skulle jag vilja jobba hela mitt liv, för att det är AIK och jag älskar allt med AIK!”.


Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.