Min Syster - “Jag är en wominist inte feminist”


Wera har gjort läsårets första artikel och träffat organisationen "Min Syster".

Jag var och intervjuade de två jättetrevliga tjejerna Gurprit Kaur och Disa Kurt som har startad organisationen “Min syster”. Det är en organisation där tjejer, framförallt från förorten, kan komma för att träffas och ha kul. Jag ville veta mer om “Min Syster” och de personer som låg bakom detta.

Det var Disas ide från början, säger Gurprit. Själv hoppade hon på senare. Sen dess har de drivit det här tillsammans och har bara hållt på sen i början av våren. De startade “Min Syster” av olika anledningar. “Egentligen handlar det om vad vi har för erfarenheter och vad vi själva har varit med om när vi var yngre. Vi var väldigt tillbakadragna, vi var liksom vår egna klick”.

“Inom skolan, i familjelivet och i samhället överlag så tar killarna ofta mer plats. Tjejer backar lite undan för de är rädda att bli stämplade på något sätt. Det gäller ju inte alla tjejer, men de flesta. Till exempel om man går in på en fritidsgård och så sitter det ett grabbgäng i soffan. Som tjej när du kommer in, blir du på något sätt rädd att ta plats. De tar ju över för att de är så högljudda”.

“Vi kände att vi ville skapa något där tjejer kunde komma och synas, höras och ta plats. Vi vill lära killar att det här är inte okej. Och tjejerna att om jag kan ta plats nu kan jag göra det hela livet. Vi vill bygga basen på något sätt, och vi känner att det behövs. Speciellt i Stockholms förorter. För det är där vi har vuxit upp och vi vet hur det funkar liksom. Samhället är gjord av män, för män”. “Det är inte så att vi hatar killar. Vi älskar killar. Och vi tycker att alla ska göra det. Vi känner bara att vi vill ge tjejerna lite mer plats. Eller som Disa brukar säga, jag är wominist inte feminist. ”

“Jättemånga som vi har kontaktat visar ett stort intresse. De vill gärna komma och vara delaktiga. Och vi har i princip bara börjat. Det här är bara början och vi får en sån här respons. Då känner vi att vi kan komma så långt med det här. Om vi tror på varandra och om vi tror på föreningen och verksamheten kommer vi växa och bli större”.

“Det här var liksom mitt kall”, säger Disa. “Den här grejen har väntat på mig, det är bara jag som har försökt hitta den”.

“Hon har sett det som sitt kall men jag har mer tänkt att nu jävlar ska vi förändra det här. Jag tycker inte det är okej att tjejer har den här synen i samhället”, tycker Gurprit.

Hur kom ni på namnet “Min Syster”?

“Jag har fyra systrar, inga bröder. Jag satt på toaletten en dag och funderade. Vi hade kommit på några namn innan men ingen av de fastnade riktigt”.

“Okej, jag har fyra systrar. Min syster?” “Sen pratade vi om namnet och tyckte att det stämde. När vi jämförde med alla namn vi hade kommit på innan hade det här en viss klang. Lite så här systerskap. Det låter också bra när man ska säga det. Jag ska till min syster”

Första lördagen var det drop in, då hade de uppträdanden av Two Years. Alla fick komma när de ville. Det var inte jättemånga som kom, men det var bara första gången. Det är fler som planerar att komma framöver. “Varje gång försöker vi ha något slags tema. På lördag har vi karaoke kväll och i lördags var det mat-tema”.

“Vi vill gärna ha andra liknande verksamheter som kommer och presenterar vad de står för. Vi vill vara spindeln i nätet. Ena folk från olika håll. Syftet med “Min Syster” är att tjejerna framför allt ska ha kul, umgås, ta chansen att prata med varandra. Vi vill främja deras individualitet, att de ska våga ta för sig utan att tänka på vem som är där och vem som inte är det.

Vad är ert bästa tips till tjejer där ute?

“Ta för er! Lär er saker, var nyfikna, var inte rädda”. “Michael Obama sa; tänk inte på pojkar. Pojkar kommer alltid finnas, fokusera på plugget”. “Stressa inte med att lära känna dig själv. Det kommer med tiden. Det blir bara bättre och bättre”.

Vad hade ni velat säga till ert 15 åriga jag?

“Var inte rädd för att vara dig själv”. “Låt allt ta sin tid och våga prata,våga göra saker, våga åka till ställen”. “Do your thing”. “Killar kommer och går, de ska man inte slösa tid på”.

Information:

Aktiviteter: Med hjälp av aktiviteter, föreläsningar och workshops hoppas Gurprit och Disa att de ska kunna ge tjejerna de som behövs för att klara framtiden.

I lokalen finns det så man kan spela pingis, biljard, en dansstudio och musikstudio, spelrum, cafeteria och gym. “Sen tror jag också att våran lokal är väldigt bra. Det finns inte en enda sån lokal i hela Stockholm. Som har allt det där som man behöver”.

Läge: Lokalen ligger ca. 3 min promenad från Visättra tågstationen.

Öppettider: Lördagar oftast mellan 15:00-21:00. Kan bli en förändring till klockan 23:00 och kanske en extra dag, (söndagar), då lokalen är ledig.

Kontakt: “Vi är väldigt bra på att marknadsföra, både på instagram, facebook och twitter. Vi håller också på med en hemsida”.

Instagram: min.syster

Facebook: Min syster


Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.