SUR - Psykisk ohälsa

Förra veckan var jag och några fler från Sofielundsskolan på föreläsning hos SUR, Sollentunas ungdomsråd, där det pratades om psykisk ohälsa.

Vi fick lyssna på Eric Bergström men även diskutera med varandra och politiker. Det var en väldigt givande förmiddag och man fick träffa mycket folk. I början diskuterade vi vad vi tänkte på när man pratade om psykisk ohälsa. Många hade väldigt bra förslag på vad psykisk ohälsa är. • Man mår dåligt inuti kroppen, det syns inte på utsidan • Man är nedstämd, stressad eller kanske drar sig undan Vi pratade också om vi pratar öppet med vänner och familj om psykisk ohälsa. Det var många blandade svar som gavs men de flesta var överens om att det berodde på relationen med personen. Det är viktigt att ta hand om om de man tycker om och att ta hand om sig själv. Eric Bergström, som startade Ångestskolan, berättade om hur hans liv har varit med psykisk ohälsa. Han berättade att han döptes till Jonathan men till för bara några år sedan stammade han och kunde då inte uttala sitt eget namn, vilket var väldigt jobbigt för honom. Han fick social fobi redan på lågstadiet. När han var nio år skildes hans föräldrar och hans liv rubbades. Tryggheten krossades totalt och han skulle även behöva flytta, byta skolan och träffa nya kompisar. Som han skulle behöva berätta om sig själv för, vilket han inte tyckte om då han stammade. Våren 2010 sökte han till lärarutbildningen och samtidigt bytte han namn till Eric, vilket för närvarande var hans mellannamn, för att det var lättare att uttala. Helt plötsligt blev det mycket lättare att presentera sig för andra människor. 2015 startade han upp Ångestskolan och började skriva berättelser från sitt och andras liv. För ett och ett halvt år sedan var det första gången som en annan persons historia publicerades. Eric tips om du mår dåligt: • Rangordna dina rädslor • Viktigt att prata om det här, stäng inte in dig själv! • Skäms inte över det • Få kunskap om den psykiska ohälsa • Utman dig själv Om du känner någon som mår dåligt kan du fråga hur personen mår och få personen att prata med dig. Om det inte funkar får du, om personen går med på det, söka hjälp eller prata med någon personen litar på som kan hjälpa till på något sätt. Du kan prata med lärare, vårdnadshavare eller någon annan vuxen som personen litar på. Personen bör inte vara ensam. Personen lever i förnekelse så då måste få hen att se hur allvarligt det är. Ångestskolan finns på Facebook och heter då “Ångestskolan”. Eric har också skrivit en egen bok, “Jag har aldrig berättat det här för någon, men…”, som jag tycker verkar värd att läsa. Eric avslutade med att han berätta hur han nått nästan alla sina mål som han hade satt upp. Att högst upp på hans lista var att prata inför människor. Det var ett bra avslut på en bra förmiddag, som gav oss mer insikt om hur det är att leva med psykisk ohälsa.


Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.