“Natur öppnar upp alla dörrar” eller?


Jag går nu i nian och har precis gjort mitt preliminära val till gymnasiet. Jag vet att många, däribland jag själv, är stressad över det här. Därför har jag valt att prata med SYV, Helene Portnoff, och några elever på skolan om hur de tänker kring gymnasievalet.

Hej Helene! Vad var dina tankar kring gymnasiet när du skulle börja?

“Jag tänkte lite på vad jag tyckte om i skolan, till exempel tyckte jag om biologi och jag gillade djur. Jag hade nog en tanke om att jag ville bli veterinär. Så jag ville gå något program där man kunde bli veterinär. Sen pratade jag hemma och min pappa som sa att “Natur öppnar ju alla dörrar”, så då blev det ganska självklart. Min storasyster och hennes kompis sa däremot att jag borde gå Estetiska programmet. Nu i efterhand kan jag känna att det låg någonting i det hon sa för jag är ganska kreativ.”

Vad var du mest nervös över?

“Högstadiet var en tuff tid då jag kände mig hämmad att vara mig själv. Jag drömde om att hitta ett nytt sammanhang med nya vänner. Jag minns att jag sökte till en gymnasieskola långt bort för att komma bort från det som var och få något nytt. Vi hade ingen SYV på min skola vilket gjorde att jag inte hade någon aning om meritpoäng. Så jag kom inte in på den skolan och hamnade på den skola som låg närmast ändå. Men det blev bra ändå!”

Vad är de vanligaste frågorna du får?

“Jag kan få till exempel frågor som, vilka är de bästa skolorna. Det är lite svårt att svara på sådana frågor då det är olika från person till person. Jag brukar alltid bolla tillbaka den frågan, och då kan det ibland kännas som att jag inte har varit tydlig nog vad mitt uppdrag är. Ibland blir eleverna lite besvikna när de inte får svar.”

Vad tror du eleverna är mest nervös över?

“Att komma in dit de vill. Att behålla sina betyg eller kunna höja de. Kommer jag lyckas få de meritpoäng jag behöver? Det här är några saker jag tror elever är mest nervösa över.”

Vad hade du velat veta om gymnasiet när du skulle välja?

“Jag tror att det jag saknade då är en tydligare koppling till sen, vad händer efter gymnasiet.”

Vad har du för tips till alla som ska välja gymnasium nu om några veckor?

“Välj något utifrån hjärtat! Tänk att du ska ha kul de tre kommande åren. Om man väljer något man tycker om kommer det också gå lättare i skolan. Man ska välja något man tycker är kul men också kommer klara av de tre kommande åren. Sen kan man alltid tänka såhär “det är inte på liv och död”. Inte stressa det kommer lösa sig!. Ta hjälp av SYV om du oroar dig för minsta lilla. Det är onödigt att gå och vara stressad om framtiden.”

Är det lätt att byta program om man har valt fel?

“Nej, det är inte så lätta att byta program när man väl har börjat. Det är klart att man ska kontakta SYV på den skolan man har börjat om man märker att det verkligen känns helt fel och undersöka möjligheterna. Men generellt har de begränsat med platser och när de väl har tilldelat platserna så är de slut. Det är viktigt att man tänker efter nu och verkligen så att man hamnar så rätt man kan utifrån nu.”

Jag intervjuade också två elever i åk 9 om deras tankar inför gymnasiet.

Thea Warner hur känner du om gymnasiet?

“Ja du, jag är stressad och jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Jag vill helst gå på en musiklinje, vokal musiker på Rytmus så jag hoppas på det bästa. Annars är jag är mest nervös över att börja i en ny klass, men det ska bli skönta att slippa min nuvarande klass, hahahahha.”

Jag frågar också Thea vad hur hon skulle beskriva sin känsla om gymnasiet med ett ord och hon svarade att hon var förväntansfull. Hennes tips till andra är att börja i god tid att förbereda dig för det blir stressigt mot slutet!

Thea avslutar med att hon antingen vill bli egenföretagare eller jurist. Då egenföretagare går lite i hennes släkt och jurist är något hon alltid velat bli.

Akim Ssesanga vad är dina tankar kring gymnasiet?

“OMG, jag har massa tankar! Jag är inte nervös iallafall. Jag har flera val på program men jag vet att jag vill gå på Rudbeck. Jag gillar Rudbeck. Det jag tycker är tråkigast är att jag kommer sakna mina kompisar. Men jag ser mest fram emot att få nya vänner.”

Akims tips till andra är att man inte ska bli nervös för det kommer att bli bra. Han berättar också att hans drömjobb är att bli ingenjör för då tjänar man mycket pengar.

Av:Wera 9B


Taggar
No tags yet.
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.